Tablets en gadgets voor kinderen van verschillende leeftijden

Tablets en Gadgets voor 4 verschillende leeftijden

Vandaag de dag is de wereld van de technologie groter dan ooit tevoren. Technologie kan worden teruggevonden in (bijna) elke dagelijkse bezigheid: van sporten tot aan lezen en schrijven. Deze gigantische opkomst en groei van de technologie heeft ook invloed op de ontwikkeling van kinderen.

Hoe vaak hoor je al verhalen over de zogenaamde ‘tablet-scholen’? Of lees je dat kinderen hun ‘schriftelijke’ examen op de computer hebben voltooid?

Onderzoek heeft aangetoond dat alle nieuwe technologische middelen die beschikbaar zijn geworden voor kinderen een positieve invloed hebben op hun ontwikkeling. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben geconcludeerd dat in de meeste gevallen leerlingen die digitaal via een tablet of computer hebben geoefend voor hun toetsen betere resultaten halen op deze toetsen dan kinderen die alleen schriftelijk en via een boek hebben geleerd.

 

Wat zijn de leukste tablets en gadgets in de verschillende leeftijdscategorieën?

Leukste tablets & gadgets voor verschillende leeftijden

We hebben ook een uitgebreide post over educatief speelgoed waarin je meer kunt lezen over de ontwikkelingsfasen van je kind.

Wat zijn de beste tablets voor kinderen van 2 tot 4 jaar?

In deze leeftijdscategorie zijn ze nog niet echt toe aan een echte tablet, maar meer een speciale tablet voor kinderen. Deze twee tablets zijn erg goed in hun eigen prijsklassen:

 1. Xoro KidsPAD 703 tablet, iets duurder maar beste uit de test
 2. MMTC Studio 100 Movietab, minder snel maar een betere prijs/ kwaliteit verhouding

Lees meer…

Wat zijn de beste gadgets voor kinderen van 2 tot 4 jaar?

 1. Vtech 2in1 Activiteitentafel
 2. Loopfiets, traditioneel en altijd leuk voor een jong kind

Lees meer…

Wat zijn de beste tablets voor kinderen van 4 tot 6 jaar?

Ze zijn nog niet klaar voor een volledige laptop, maar dit is wel de fase waar ze wellicht meer leren van een volwaardige tablet dan van een echte “kindertablet”

 1. Iedereen heeft nog zijn oude iPad liggen en wil deze aan zijn kind geven, deze is echter gewend geraakt aan Android met de dedicated kindertablets, ik raad daarom aan om
 2. Een Android tablet te kiezen van een gedegen merk als Samsung, Lenovo en vele anderen

Lees meer…

Wat zijn de beste gadgets voor kinderen van 4 tot 6 jaar?

Het gaat met name om lerend spelen. Goede gadgets om mee te spelen zijn daarom:

 1. Duplo: gemakkelijker en veiliger dan Lego vanwege de grotere stukken én zeer leerzaam
 2. Een doeltje of basket om buiten te spelen, lekker gezond

Lees meer…

Wat zijn goede tablets/ computers voor kinderen van 6 tot 10 jaar?

Dit is de leeftijd dat ze echt online beginnen te raken. Een tablet is misschien al niet meer voldoende, ook niet voor school. Een laptop is daarom wellicht handiger, en geeft je meer controle dan een desktop computer die op hun kamer staat.
Lees meer…

Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

Wat zijn leuke gadgets voor kinderen van 6 tot 10 jaar?

In deze leeftijdscategorie zijn ze klaar voor:

 1. Lego, lekker dingen bouwen
 2. Playmobil, laat die fantasie maar de vrije loop gaan
 3. Een leuke hoverboard misschien

Lees meer…

Wat zijn goede mobile devices voor kinderen van 10 tot 16 jaar?

Deze kinderen hebben zeker al een laptop nodig voor school. Al het huiswerk gebeurt online. Maar ze zijn nu ook toe aan hun eigen smartphone. Geef je oude telefoon als eerste, of kies er eentje met ze uit waar ze mee vooruit kunnen.
Lees meer…

Wat zijn de gadgets voor kinderen van 10 tot 16 jaar?

Probeer niet altijd voor de dure dingen te gaan. Waardering en kleinere attenties kunnen je al een heel eind brengen, en studeren gaat straks al duur genoeg worden voor je!

 
 

Genoeg redenen om dus zo’n ‘technologische gadget ’ aan te schaffen voor je kind. Echter, de keuze hierin is gigantisch: er zijn kindertablets, gewone tablets, iPads, smartphones, iPods en ga zo maar door. Om je te helpen een keuze te maken tussen al deze gadgets hebben wij een artikel geschreven waarin je kan zien wat de beste/leukste gadgets zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën van een kind.

 

Tablets voor kinderen tussen de 2 en de 4 jaar

Algemeen bekend is dat op jonge leeftijd mensen het snelst leren. Als je kinderen tussen de 2 en de 4 jaar al om laat gaan met technologische snufjes zullen ze het niet alleen als leuk ervaren, maar ook als zeer leerzaam. Vaak zijn voor kinderen uit deze leeftijdscategorie de smartphones en de ‘gewone’ tablets nog iets te ingewikkeld. Veel beter kun je kiezen voor een zogeheten kindertablet.

Kindertablets draaien op het Android besturingssysteem en hebben een soort ‘kindveilige’ omgeving. De tablets bevatten vaak leuke en leerzame spelletjes die volledig gericht zijn op kinderen. Ook is het als ouder makkelijk te controleren wat je kind precies doet op de tablet door de vaak van te voren ingebouwde ‘ouderlijk toezicht’ functie.

Op dit moment is er een redelijk aanbod aan kindertablets beschikbaar op de markt. De prijs van een kindertablet varieert, maar ligt vaak tussen de 60 euro en de 120 euro. Voorbeelden van goede kindertablets zijn de Xoro KidsPAD 703 en de MMTC Studio 100 Movietab.

De Xoro KidsPAD 703 heeft een vrij hoge prijs (120 euro), maar komt wel vaak als beste uit de test. Het apparaat heeft van zichzelf een stevige hoes en een erg uitgebreide kinderomgeving. De tablet is eenvoudig te besturen en qua prestatievermogen goed genoeg om de meeste apps te draaien. Je kunt hem hier vinden bij Bol.com

Een nadeel is dat het apparaat niet de optie heeft om de kinderomgeving in het Engels in te stellen, wat onhandig kan zijn. Een goedkopere optie is de MMTC Studio 100 Movietab.

De MMCT Studio 100 kan qua prestaties niet tippen aan de Xoro KidsPAD 703, maar heeft wel een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. De tablet wordt verkocht voor ongeveer 60 euro en is hiermee één van de goedkoopste kindertablets op de markt. Het apparaat staat erom bekend een erg goede accuduur te hebben, wat handig is als je bijvoorbeeld op reis gaat en je kind op de achterbank zich wil vermaken met de tablet. Deze tref je hier bij Bol.com.

Een nadeel van het apparaat is dat er geen beschermhoes aanwezig is en daardoor niet voldoende bescherming biedt voor een kindertablet (kinderen kunnen wel eens wat onhandig zijn en dingen laten vallen). Beschermhoezen zijn wel nog altijd apart bij te bestellen.

Wees er wel van bewust dat het voor een kind op deze leeftijd niet goed is om de hele dag naar een beeldscherm te kijken. Stichting Kennisnet heeft onderzoek gedaan naar de invloed op gezondheid hiervan en raadt aan om kinderen van 2 tot 4 jaar maximaal 30 minuten per dag op de tablet te laten.

Natuurlijk hoef je je hier niet strict aan te houden, maar hou het wel in je achterhoofd.

 

Gadgets voor kinderen tussen de 2 en de 4 jaar

Kinderen van deze leetijd vinden het fantastisch om nieuwe dingen te ontdekken en te proberen en daarom hebben wij ook nog twee ‘niet-technische’ gadgets die ook erg leuk en educatief kunnen zijn.

De eerste gadget is de Vtech 2in1 Activiteitentafel: een klein tafeltje vol met leuke dingen voor het kind om te doen en te proberen. Pianotoetsjes, een boekje, een speelgoedtelefoon en nog meer andere kleine speelelementen zorgen ervoor dat een kind zich vermaakt en tegelijkertijd ook in aanraking komt met verschillende letters, kleuren, vormen en ga zo maar door.

Een andere gadget die wij aanraden is een loopfiets. Nederland is nou eenmaal het land van de fietsers en op deze manier komt een kind er al vroeg in aanraking mee, waardoor hij/zij later minder moeite heeft met het leren fietsen. Zo kan je als ouder dus gezellig met je kind naar buiten en leert je kind er ook nog wat van.

Leuke tablets en gadgets voor 2 tot 4 jaar

 

Tablets voor kinderen tussen de 4 en de 6 jaar

Voor kinderen tussen de 4 en de 6 jaar kun je vaak het beste de volgende vraag aan jezelf stellen: hoe ver is mijn kind al ontwikkeld op technologisch gebied? Wees hierbij streng: vaak vinden ouders dat hun eigen kind al erg ver is ontwikkeld, omdat het natuurlijk je eigen kind is en je vindt dat jouw kind zichzelf goed ontwikkeld (immers voed je hem zelf op).

Probeer deze gedachte los te laten en geef een realistisch antwoord op de vraag. Als je vindt dat een kind zich nog niet zo ver heeft ontwikkeld of nog nooit echt in aanraking is geweest met technologie raden wij aan om toch nog eerst te beginnen en of verder te gaan met een kindertablet. Zo kan het kind nog wennen aan hoe het is om te werken met een tablet en is het later makkelijker om de volgende stap te maken.

Kinderen zijn op deze leeftijd vaak erg snel in het leren van nieuwe dingen en daarom kun je natuurlijk ook kiezen om een kind eerst van zijn vierde jaar tot zijn vijfde jaar te laten spelen met een kindertablet en daarna over te stappen naar een gewone tablet. Mocht je direct al het antwoord ‘ver’ hebben gegeven op de vraag ‘hoe ver is mijn kind al ontwikkeld op technologisch gebied?’ dan raden wij aan direct te beginnen met een gewone tablet.

Maar wat is nou eigenlijk een ‘gewone’ tablet? De directe omschrijving van een gewone tablet luidt als volgt: “Een tablet is een draagbare device met een aanraakgevoelig scherm waarmee het apparaat bestuurd kan worden.” Simpel gezegd is het dus een soort draagbare mini-computer die kan worden bediend met behulp van een touchscreen.

Vaak zijn deze tablets voor kinderen tussen de 4 en de 6 jaar makkelijker om te gebruiken dan gewone computers, omdat ze overal met hun vinger op kunnen drukken en niet met een toetsenbord en een muis hoeven te werken.

De meest bekende tablet is de Apple iPad. De Apple iPad draait op het iOS-besturingssysteem en is logischerwijs ontwikkeld door het bedrijf Apple. Echter, wij raden aan kinderen van deze leeftijdscategorie niet te laten beginnen met de iPad als zij eerst gebruik hebben gemaakt van een kindertablet.

Waarom raden wij het gebruik van de iPad af?

Omdat kindertablets altijd draaien op het Android-besturingssysteem, en de verschillen tussen Android en iOS zijn vrij groot. Daarom zou je kind een iPad kunnen ervaren als een compleet ander iets dan de kindertablets waar ze aan gewend zijn. Het kind moet dan alles weer opnieuw ontdekken en dat is niet erg handig.

Welke tablets raden wij dan wel aan? Het aanbod van kindertablets op de markt is redelijk, maar het aanbod van gewone tablets is gigantisch. Als je niet erg veel kennis hebt van alle technologische eigenschappen waarmee bedrijven hun tablet vaak adverteren kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien.

Het kiezen van een tablet hangt natuurlijk altijd af van het budget waarmee je kan werken, maar we gaan er in dit geval van uit dat er voldoende financiële middelen zijn om een gemiddeld tablet aan te schaffen. De beste tip die we aan je kunnen meegeven is om een tablet te kiezen van een ‘bekend merk’, denk hierbij aan Samsung, Microsoft, Lenovo of Asus.

Deze bedrijven zijn gigantisch geworden met een reden: de producten die ze aanbieden zijn van een redelijk tot goede kwaliteit. Zo ben je er zeker van dat je een tablet koopt die na een maand ook nog werkt en je niet direct weer een nieuwe hoeft te kopen.

Tablets geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Een ander voordeel van het kiezen van een tablet van een groter merk is dat er vaak online meer informatie beschikbaar is over deze tablets dan tablets van de wat kleinere merken. Mocht je dan iets niet begrijpen, dan kan je altijd nog het internet raadplegen.

Probeer voor kinderen van de leeftijdscategorie 4 tot 6 jaar vooral te kijken of de tablet die je aanschaft goede ‘ouderlijk toezicht’ mogelijkheden heeft, zodat je zelf kan kiezen wat je kind wel of niet kan doen op de tablet. Zo kan je kind vrij de tablet gebruiken maar heb je als ouder toch nog een soort controle over wat je kind doet.

Qua prestatievermogen hoef je met de tablets van de grotere merken vaak niet bang te zijn, een kind doet over het algemeen dingen op een tablet die de meeste tablets prima aankunnen.

Zoals al eerder aangegeven in dit artikel moet je nog steeds rekening houden met het feit dat te veel kijken naar een beeldscherm voor kinderen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Stichting Kennisnet raadt voor de leeftijdsgroep 4 tot 6 jaar aan dat een kind maximaal 1 uur per dag gebruik maakt van een tablet.

Daarom hebben wij voor deze leeftijdscategorie ook twee leuke ‘niet-technische’ gadgets opgezocht die leuk en leerzaam kunnen zijn.

 

Gadgets voor kinderen tussen de 4 en de 6 jaar

De eerste ‘gadget’ is waarschijnlijk wel bekend bij je: Duplo. Een Duplo set bestaat uit grote ‘bouwsteentjes’ waarmee een kind zelf kan knutselen wat hij/zij maar wil. Wij raden sowieso aan om te beginnen met Duplo in plaats van Lego, omdat kinderen van deze leeftijd nog wel eens dingen in hun mond willen stoppen en met de grote blokjes van Duplo is dat minder makkelijk dan met de kleinere blokjes van Lego.

Een klein Duplo setje is vaak al aan te schaffen voor rond de twintig euro en kan een kind uren plezier opleveren en zijn/haar creativiteit een flinke boost geven.

Een andere leuke en erg handige ‘gadget’ is een balletje met bijvoorbeeld een goaltje of een kleine basket. Kinderen van deze leeftijd barsten vaak van de energie en die kunnen ze hier volledig in kwijt. Vaak vinden de kinderen het ook nog erg leuk en ouders kunnen makkelijk meespelen met hun kinderen.

Het is ook nog eens hartstikke gezond: het kind bevindt zich in de gezonde buitenlucht, beweegt en krijgt ook nog eens een betere motoriek. Perfect toch?

Bal met goal altijd leuk voor kinderen

Tablets/computers voor kinderen tussen de 6 en de 10 jaar

Vaak is een kind in deze leeftijdscategorie al vrij ver ontwikkeld op technologisch gebied, misschien al wel verder dan zijn/haar ouders. Kinderen zitten in deze periode op de basisschool en tegenwoordig besteden scholen erg veel aandacht aan digitaal leren.

Waarschijnlijk heeft je kind al toetsen gemaakt op de computer of huiswerk meegekregen op de tablet. Misschien begint je kind zich zelfs al te interesseren in ‘sociale platformen’ als Twitter en WhatsApp.

Wij vinden het daarvoor nog iets te vroeg.

Wij raden voor kinderen uit deze leeftijdscategorie tablets, computers, laptops en eventueel een ‘normale’ telefoon aan, geen smartphone! Over tablets hebben we al veel informatie gegeven eerder in dit artikel, maar over computers en laptops hebben we nog amper gesproken.

Laten we eerst even het volgende duidelijk maken: een computer (desktop) is precies hetzelfde als een laptop, maar een laptop is vaak wat handiger in gebruik omdat het makkelijk overal neer te zetten is en er geen losse dingen als toetsenborden, muizen en beeldschermen nodig zijn. Een computer heeft natuurlijk weer eigenschappen waar een laptop vaak niet aan kan tippen, denk hierbij vooral aan prestatievermogen.

Wij vinden een laptop beter voor kinderen tussen de 6 en de 10 jaar dan een vaste computer. Dit omdat kinderen vaak niet een extreem sterke/snelle computer nodig hebben om de dingen te doen die zij willen doen op de laptop. Met een laptop is het ook makkelijker voor een ouder om controle te houden over wat je kind aan het doen is, immers kan je hem/haar vragen om naast je op de bank te komen zitten met de laptop op schoot. Maar welke laptop kan je dan het beste kiezen?

Met laptops is het eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als met tablets: de markt staat er vol mee. Maar bij laptops is het vaak wat makkelijker om te kiezen welke je wilt. Dit omdat je vaak zelf al een idee hebt of je een kleinere laptop wilt, wat voor kleur laptop je wilt, wat je met de laptop wilt doen en ga zo maar door.

Voor kinderen uit deze leeftijdscategorie raden we het aan om een wat kleinere laptop te kiezen met een Intel Core processor, minimaal een i3. Dit laatste kan wat raar klinken als je compleet geen verstand hebt van laptopts en specificaties. Het houdt simpel gezegd in dat de laptop die je aanschaft een processor (‘een soort motortje die programma’s aandrijft’) heeft van het merk Intel (komt vaak het beste uit de test) met minimaal drie ‘cores’, vandaar ook i3.

laptops geschikt voor kinderen om te studeren

Drie cores houdt in dat de laptop drie programma’s tegelijk kan draaien op precies dezelfde kracht. Het betekent niet dat de laptop niet meer dan drie programma’s tegelijk kan draaien, maar bij 4 of meer programma’s tegelijk zullen de prestaties van de laptop wel minder zijn.

De beste tip die wij kunnen meegeven bij het kiezen van een laptop is wederom dezelfde tip als die we meegaven bij het kiezen van een tablet: kies een laptop van een ‘groot’ merk. Zo ben je er meer zeker van dat de laptop niet ineens kapot kan gaan en zo veel belangrijke bestanden of e-mails kwijtraakt.

Asus, Acer en Lenovo zijn vaak een prima keuze bij het kiezen van een laptop. Mocht je van je kind een zogenaamd ‘Apple-kind’ willen maken zou je kunnen kiezen voor een Apple Macbook. Dit raden wij alleen aan als je zelf binnen het huishouden al veel producten van Apple gebruikt en het kind gewend is aan het Apple besturingssysteem.

Mocht dit niet het geval zijn, raden wij toch aan om voor een Windows laptop te kiezen. Houd ook in je achterhoofd dat Apple laptops significant veel duurder zijn dan Windows laptops (een Apple laptop kost al gauw meer dan 1000 euro).

Ook hadden we het nog over een ‘normale’ telefoon/mobiel. Voor ouders is het handig als je je kind kan bereiken als ze weg zijn. Hiervoor is een simpele mobiel de perfecte oplossing. Een kind kan hiermee zowel SMS’en als bellen en de mobieltjes zijn makkelijk in gebruik. Maar waarom dan geen smartphone?

Als je aan smartphone denkt, denk je al snel aan social media. Kinderen tussen de 6 en de 10 jaar kunnen via hun smartphone erg makkelijk zich aanmelden op verschillende sociale platformen. Zij kunnen hierop dingen gaan posten waarvan ze later spijt gaan krijgen, omdat ze nog niet goed weten hoe groot de invloed kan zijn van deze berichtjes die ze plaatsen.

Daarom vinden wij het te ‘gevaarlijk’ om kinderen van deze leeftijd al gebruik te laten maken van een smartphone.

 

Gadgets voor kinderen tussen de 6 en de 10 jaar

Maar ook kinderen van deze leeftijd moeten andere dingen doen dan de hele tijd bezig zijn met technologie en digitale spelletjes. De, naar onze mening, ideale gadget voor kinderen van deze leeftijd is speelgoed in de vorm van Lego en of een alternatief daarop zoals Playmobil. Eigenlijk kan je hiermee nooit misgaan: een kind kan ermee doen en of maken wat hij/zij wil en het is ook nog erg leerzaam.

Ook zijn de prijzen redelijk en is het als ouder makkelijk om je kind te helpen en zo wat ‘quality-time’ samen te hebben. Een andere aanrader is een spelletje. Spelletjes als ‘Cluedo’ en ‘Wie is het?’ doen het vaak erg goed bij kinderen van deze leeftijd omdat de uitkomst altijd anders is en de kinderen zelf echt moeten nadenken.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het spelen van dit soort spelletjes het inzicht van kinderen vergroot, waardoor kinderen later minder moeite zouden kunnen hebben met de zogenaamde inzicht situaties. Ook is een voordeel aan spelletjes dat kinderen leren samen te spelen.

Kinderen van deze leeftijd kunnen op deze leeftijd nou eenmaal vaak slecht tegen hun verlies en door het spelen van spelletjes leert een kind hier beter mee om te gaan. Genoeg redenen om een spelletje aan te schaffen dus.

 

Smartphones voor kinderen tussen de 10 en de 16 jaar

Dan tot slot, de kinderen tussen de 10 en de 16 jaar: de pubers. De populairste gadget bij deze leeftijdscategorie is met uitstek de smartphone. Als je over straat loopt zie je overal pubers lopen met een smartphone in hun handen, het is bijna niet meer weg te denken.

Deze leeftijdscategorie kinderen houdt zich vaak bezig met hun ‘sociale status’ en hoe anderen over hen denken en de smartphone met de sociale platformen is daar nou eenmaal een onderdeel van. Zoals we bij kinderen tussen de 6 en de 10 jaar nog zeiden dat kinderen soms op deze leeftijd meer weten over technologie dan hun ouders, durven we bij deze leeftijdscategorie wel te zeggen dat kinderen van deze leeftijd over het algemeen meer weten over technologie dan de ouders zelf.

Sommige ouders vinden dit een vervelend gevoel: ze denken dat ze geen controle meer hebben over het gebruik van de smartphone, computer en tablet van hun kind. Echter, dit hoeft helemaal niet zo te zijn, maar daar komen we later nog wel op terug. Eerst wat meer informatie over de smartphone en welke je zou kunnen aanschaffen voor je kind.

Wat is nou eigenlijk een smartphone? Om antwoord te geven op deze vraag helpt het vaak om de complete definitie van de smartphone te weten: “Een mobiele telefoon met veel capaciteiten van een PC, zoals een agenda, e-mail, internet, tekstverwerker en dergelijke.

Smartphones draaien vaak op het besturingssysteem Android, waar veel verschillende apps op te downloaden zijn.” Een smartphone kan erg handig zijn voor je kind. Hij/zij kan ermee communiceren met anderen, dingen opzoeken, routes bepalen en ga zo maar door.

Om dit te kunnen is vaak wel een abonnement nodig met een zogeheten internetbundel, omdat je immers gebruik moet maken van het internet. De meeste abonnementen hebben dit wel tegenwoordig, maar let er toch even op. Nu is het eigenlijk alleen nog de vraag: voor welke smartphone moet ik kiezen?

Vaak zijn kinderen op deze leeftijd zelfstandig genoeg om zelf een smartphone te kiezen. Ze hebben vaak al een idee van welke smartphone ze willen omdat ze die bijvoorbeeld gezien hebben bij hun vrienden of vriendinnen.

Als we toch een tip mogen geven voor het kiezen van een smartphone: kies òf een Samsung smartphone òf een Apple smartphone. Deze beide type smartphones komen vaak toch het beste uit de test en staan erom bekend een redelijke prijs-kwaliteitverhouding te hebben. Heb je een wat kleiner budget, kies dan voor een Samsung smartphone. Is je budget wat groter? Kies dan voor de Apple smartphone.

Mocht je een los toestel aanschaffen en er bij een ander bedrijf een apart abonnement bij bestellen, let er dan altijd op of het losse toestel je die aanschaft wel simlock-vrij is. Als het toestel niet simlock-vrij is kan het abonnement van het andere bedrijf niet gebruikt worden.

Niet iedereen weet dit en er gaan dus vrij vaak mensen hiermee de mist in. Mocht je per ongeluk toch een gesimlockte telefoon hebben aangeschaft, kan je altijd langs bij een lokaal telefoonbedrijf om de telefoon simlock-vrij te maken.

Dan nog over het vervelende gevoel die ouders hebben dat ze geen controle meer hebben over het gebruik van technologische apparaten van hun kinderen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen dat je je kind op deze leeftijd wat meer los moet laten en vrij moet laten in dit soort dingen.

Immers zijn er op school genoeg voorlichtingen over het gebruik van bijvoorbeeld social media. Toch begrijpen wij het heel goed dat je als ouder toch een beetje controle wilt hebben over je kind. Er zijn een aantal dingen wat je als ouder kunt doen om toch nog een beetje controle te houden over wat je kind doet op het internet.

Je kan bijvoorbeeld bepaalde websites blokkeren op de apparaten van je kind, zodat hij/zij die niet kan bereiken. Ook kan je zelf je kind gaan ‘volgen’ op sociale platformen, zodat je kan zien dat hij/zij geen rare dingen doet. Je kunt ook met je kind rond de tafel gaan en regels maken, dat bijvoorbeeld je kind maximaal 2 uur per dag met zijn/haar smartphone mag zitten.

Maar misschien is het toch wel het beste om je kind, zeker rond de leeftijd 14-15 jaar, hierin los te laten en hem/haar hierop te vertrouwen.

 

Gadgets voor kinderen tussen de 10 en de 16 jaar

Je zou als ouder ook niet-digitale gadgets kunnen aanschaffen waarmee je wat meer ‘quality-time’ met je kind zou kunnen hebben.

Echt twee dingen aanraden om aan te schaffen kunnen we niet, omdat pubers vaak een sterke eigen mening hebben en wij niet vanaf hier kunnen bepalen wat voor mening je kind heeft en of wat hij/zij leuk vindt. Wel kunnen we twee tips geven voor dingen die vaak goed vallen bij pubers.

 1. De eerste tip is om iets te kopen waarvan je zeker weet dat je kind er zich voor interesseert. Laat aan je kind zien dat jij je als ouder ook interesseert hierin, dit creëert vaak een hechtere band met je kind. Als je bijvoorbeeld weet dat je kind erg houdt van films koop dan iets van een popcorn machine en ga een keer samen met je kind popcorn maken. Het zijn de kleine dingetjes die het vaak doen voor je kind.
 2. De tweede tip die we mee willen geven is dat een leuke gadget niet altijd een dure gadget hoeft te zijn. Denk niet dat je je kind alleen blij kan maken met die fantastische nieuwe fiets van 500 euro. Pubers vinden het vaak fijn om te horen van hun ouders hoe trots ze op hem/haar zijn. Koop bijvoorbeeld een leuke mok waarop iets staat in de richting van ‘mijn zoon is fantastisch!’. Ervaring laat zien dat pubers dit erg kunnen waarderen.

 

Conclusie

Kortom, er zijn verschillende technologische gadgets beschikbaar op de huidige markt, en de ene gadget past beter bij een bepaalde leeftijdscategorie dan de ander. Is een kind nog erg jong? Denk dan vooral aan een kindertablet en bouw het langzaam op naar een gewone tablet. Denk bij de echt jonge kinderen altijd nog aan de maximum tijd die gezond is om naar een beeldscherm te kijken.

Naarmate een kind ouder wordt kan een kind beginnen met het gebruiken van een laptop en daarna een smartphone. Door een kind echt te laten beginnen met een kindertablet en te laten eindigen met een smartphone weet je zeker dat het kind voldoende kennis heeft over de apparaten om er goed mee om te gaan. Zo weet je zeker dat je kind een goede technologische ontwikkeling zal doormaken die past bij de leeftijd van je kind.

Onthoud wel dat er andere dingen zijn in het leven dan technologische gadgets, ook al lijkt dat soms niet meer zo.

Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

 
 
 

Leave a Reply