Peuter Apps voor Tablet

Peuter apps voor Android

In de Google Play Store zijn meer dan 600 apps beschikbaar voor peuters. Behalve de schermtijd die je je kind toestaat, is het van belang hoe deze schermtijd wordt besteed. Daarnaast wil je het downloaden van apps waarschijnlijk niet te veel in de portemonnee voelen. Sommige apps kunnen namelijk aardig in de kosten oplopen!

In dit artikel kun je meer lezen over de honderden soorten peuter apps voor Android die worden aangeboden, om zo hopelijk de keuze een stuk gemakkelijker te maken.

Peuter en Schermtijd

Officiële richtlijnen voor hoe vaak en hoe lang je kind op een tablet mag zijn er niet. Het wemelt van de adviezen en voor- en tegenstanders. In een artikel van de NRC is de mening te lezen van de Nederlandse psycholoog Delfos. De kern van haar verhaal is dat het draait om ‘begrenzing en begeleiding’. Het belangrijkste is om te kijken naar het effect op het gedrag van een kind, om te bepalen hoe lang hij of zij op de tablet mag. Hiervoor is het van groot belang om de juiste apps te installeren.

Appstore

In de Google Play Store zijn duizenden apps beschikbaar waarvan meer dan 600 apps voor peuters. Met zoveel mogelijkheden kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig is alles al onderverdeeld in categorieën.

Om de peuter apps te zien te krijgen, klik je in de Google Play Store op de hoofdcategorie ‘Gezin’ en de subcategorie ‘Tot 5 jaar’. Er worden dan drie verschillende tabbladen zichtbaar:
• De Homepage laat betaalde en gratis apps door elkaar zien en sorteert deze in duidelijke categorieën: leuke apps & games, aanbevolen voor jou, educatieve apps, hersenkrakers, actiegames, rollenspellen, vormen & kleuren, vroege leerders, puzzels & games, muziek maken en speelse wezens.
• De Populairste items laat alle beschikbare apps zien op basis van populariteit. Je kunt eerst de keuze maken of je de betaalde of gratis selectie wilt zien, waarna alle apps zichtbaar worden.
• Het tabblad Nieuwe releases laat de nieuwste peuter apps voor Android zien. Ook hier kies je eerst of je betaalde of gratis apps wilt zien alvorens de selectie zichtbaar wordt.

Er zijn dus betaalde en gratis apps. Betaalde apps zijn beschikbaar tussen de €0,99 en €8,49. Dit is een eenmalige uitgave waarna je voor altijd in het bezit bent van deze app. De gratis apps bevatten vaak reclame om de kosten eruit te halen. Voordat je een app download is het altijd van belang om te kijken of deze in-app aankopen aanbied. Dit houdt namelijk in dat je na het spelen van een aantal levels alsnog moet betalen, om de rest van het spel te ontgrendelen.

Voor het downloaden van de app staat altijd aangegeven of deze gratis of betaald is, in-app aankopen aanbiedt en of er advertenties in zitten. Let dus goed op voordat je kind verknocht raakt aan een app waar je niet meer voor wilt bijbetalen! 

Een top 3 overzicht van Peuter Apps

1) Youtube kids is gratis en bevat reclame. Het is een peuter-vriendelijke Youtube die, zoals de makers het beschrijven, een veiligere en simpelere manier aanbiedt om voor kinderen de wereld door online video te ontdekken. Het is dus wel een passieve manier van ontdekken. Wil je dat je kind zelf actief aan de slag gaat, zijn misschien de twee volgende apps beter.
2) Funny food is gratis en biedt in-app aankopen aan. Deze populaire en educatieve app bevat verschillende spelletjes en is gericht op het leren van vormen, groottes, kleuren, sorteren, tellen, vergelijken en meer. Het nadeel is dat je na een aantal spelletjes moet bijbetalen om meer mogelijkheden te ontgrendelen.
3) Kinderen Hersenen Trainen is geheel gratis en bevat (ondanks dat de beschrijving aangeeft van niet) advertenties. Ook dit is een educatieve app die zich richt op de ontwikkeling van het kind door middel van een aantal verschillende spelletjes zoals zoek de verschillen en memory.

Wanneer je niet alleen voor apps wilt gaan op een tablet en toch wil dat je kind alles spelend kan leren, dan hebben we deze educatieve speelgoedsoorten voor je uitgelegd.

In het kort

Het gaat dus niet per se om hoe lang je kind op de tablet zit, maar ook waar deze tijd aan wordt besteed. Tussen de honderden peuter apps die voor Android beschikbaar zijn, zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Gratis apps kunnen advertenties bevatten of kunnen na een aantal spelletjes toch nog in-app aankopen vereisen. Betaalde apps bevatten vaak geen advertenties en download (en betaal) je één keer voor altijd. Let altijd voor het downloaden op wat er bij de beschrijving staat.

Er zijn vele soorten verschillende apps beschikbaar voor zowel passief en actief leergedrag. Om te bepalen wat nu de beste keus is voor jouw kind(eren), is het het best om het een en ander uit te proberen en te kijken naar het effect op het gedrag. Je weet nu in ieder geval wat belangrijk is om rekening mee te houden!

Leave a Reply