a kid playing tablet

Kindertablet met Youtube

In het dagelijks leven is iedereen bijna constant online via laptops, tablets en smartphones. Het is goed als een kind ook al jong in aanraking komt met de digitale wereld, om er kennis mee te maken en alvast aan te wennen. Een tablet is voor kinderen de handigste manier. Natuurlijk kan je kind jouw eigen tablet gewoon gebruiken, maar je kunt ook een speciale kindertablet kopen. Die zijn speciaal voor kinderen ontworpen en hebben er alleen speciale goedgekeurde software op staan. Je kunt als ouder zijnde dan beter onder controle hebben wat je kind er allemaal mee doet, omdat de software de mogelijkheden beperkt. Aanstootgevende websites kunnen niet geopend worden en niet zomaar alle apps kunnen er op gezet worden. Kindertablets werken op Android en de Playstore is anders dan op gewone apparaten. Je weet dan ook zeker dat je kind zich altijd in een kindvriendelijke digitale omgeving bevindt. Als je zelf bepaalde dingen zeker wilt blokkeren voor je kind, kun je dit heel makkelijk instellen op een kindertablet.

Youtube

Youtube is een hele leuke app, omdat zo ongeveer alle filmpjes die er ook maar zijn in de wereld op Youtube te vinden zijn. Er zijn ook bijzonder veel leuke filmpjes voor kinderen, zoals bijvoorbeeld korte filmpjes van populaire kinderserie’s, en veel kinderliedjes, zelfs de wat oudere van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen. Op een kindertablet is Youtube beperkt. Je kunt Youtube er weliswaar wel op zetten, maar de toegang tot filmpjes is wel beperkt. Google werkt wel aan een app speciaal voor kinderen, Youtube Kids, wat een goede uitkomst is. Deze app is echter nog steeds niet beschikbaar in Nederland, en het is nog niet bekend wanneer Youtube Kids wel in Nederland beschikbaar zal zijn. Kindertablets hebben hier al wel een oplossing voor: je kunt gewoon Youtube kijken, maar de instellingen beperken de beschikbare video’s (de video’s zijn gefilterd voor kinderen en alleen beschikbaar als ze kindvriendelijk genoeg zijn) en je kunt bovendien ook instellen hoe lang je kind naar Youtube kan zitten kijken. Op een gewone tablet is het allemaal veel moeilijker of bijna onmogelijk om dit in te stellen. Ook vroegere modellen kindertabletten konden Youtube filmpjes nog niet filteren, en hadden dan ook niet de mogelijkheid Youtube te installeren.

computer screen showing youtube

Bij sommige tablets lijkt het in eerste instantie alsof Youtube niet werkt, maar kun je de app alleen installeren vanaf de ouder account. De app kun je dus wel op de tablet zetten, maar alleen vanaf de ouderaccount. Dit omdat niet alle ouders willen dat Youtube op de tablet komt te staan, en een kind dus niet zomaar de app kan downloaden.

De beperkingen van Youtube zijn erg belangrijk voor kinderen, omdat steeds meer filmpjes geweld bevatten. Probeer maar eens een moderne populaire videoclip te vinden waarin geen naakt of geweld te zien is. Dat is een bijzonder lastige opgave. Als je een filmpje aan het kijken bent, word je altijd doorverwezen naar andere filmpjes die interessant zouden zijn voor jou, en vaak kan dit doorlinken naar totaal andere content. Bovendien staan op het beginscherm van Youtube altijd populaire video’s, dus krijgt je kind dan al video’s voorgesteld die bijvoorbeeld geweld kunnen bevatten. Daarom is het belangrijk dat je echt een beperkte versie van Youtube beschikbaar hebt voor je kind.

Conclusie

Niet alleen ziet een kindertablet er veel leuker uit voor je kind, hij is ook nog eens veel veiliger dan een gewone tablet. Youtube is sterk beperkt en de beschikbare video’s zijn gefilterd. Je kind kan dus nog steeds vrolijke kinderfilmpjes zien, evenals leerzame en nuttige filmpjes, maar geen filmpjes vol geweld en andere ongepaste beelden en geluiden. Het is makkelijk een kindertablet in huis te halen, kijk bijvoorbeeld voor mogelijkheden bij bol.com.

 

Leave a Reply

*

code