a kid playing tablet

Kindertablet met Youtube

In het dagelijks leven is iedereen bijna constant online via laptops, tablets en smartphones. Het is goed als een kind ook al jong in aanraking komt met de digitale wereld, om er kennis mee te maken en alvast aan te wennen. Een tablet is voor kinderen de handigste manier. Natuurlijk kan je kind jouw eigen tablet gewoon gebruiken, maar je kunt ook een speciale kindertablet kopen.

Die zijn speciaal voor kinderen ontworpen en hebben er alleen speciale goedgekeurde software op staan. Je kunt als ouder zijnde dan beter onder controle hebben wat je kind er allemaal mee doet, omdat de software de mogelijkheden beperkt. Aanstootgevende websites kunnen niet geopend worden en niet zomaar alle apps kunnen er op gezet worden.

Kindertablets werken op Android en de Playstore is anders dan op gewone apparaten. Je weet dan ook zeker dat je kind zich altijd in een kindvriendelijke digitale omgeving bevindt. Als je zelf bepaalde dingen zeker wilt blokkeren voor je kind, kun je dit heel makkelijk instellen op een kindertablet.

Denver TAQ-90033K beoordeling

Youtube

Youtube is een hele leuke app, omdat zo ongeveer alle filmpjes die er ook maar zijn in de wereld op Youtube te vinden zijn. Er zijn ook bijzonder veel leuke filmpjes voor kinderen, zoals bijvoorbeeld korte filmpjes van populaire kinderserie’s, en veel kinderliedjes, zelfs de wat oudere van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen.

Op een kindertablet is Youtube beperkt. Je kunt Youtube er weliswaar wel op zetten, maar de toegang tot filmpjes is wel beperkt. Google werkt wel aan een app speciaal voor kinderen, Youtube Kids, wat een goede uitkomst is. Deze app is echter nog steeds niet beschikbaar in Nederland, en het is nog niet bekend wanneer Youtube Kids wel in Nederland beschikbaar zal zijn.

Kindertablets hebben hier al wel een oplossing voor: je kunt gewoon Youtube kijken, maar de instellingen beperken de beschikbare video’s (de video’s zijn gefilterd voor kinderen en alleen beschikbaar als ze kindvriendelijk genoeg zijn) en je kunt bovendien ook instellen hoe lang je kind naar Youtube kan zitten kijken. Op een gewone tablet is het allemaal veel moeilijker of bijna onmogelijk om dit in te stellen.

Ook vroegere modellen kindertabletten konden Youtube filmpjes nog niet filteren, en hadden dan ook niet de mogelijkheid Youtube te installeren.

Deze tablets hier kun je bij Bol.com kopen en hebben allemaal de mogelijkheid om Youtube af te spelen, en af te schermen voor kindvriendelijk gebruik.

Kurio tab 2 aanbeveling

Welke kindertablet met Youtube is een goeie?

Er is natuurlijk heel veel keuze, en veel van de tablets kun je er ook voor gebruiken. Waar je op moet letten is:

  1. is het een volwaardige tablet? Deze kunnen vaak wel op youtube
  2. heeft hij kindvriendelijke instellingen? Dit wil je wellicht hebben om de schermtijd te beperken, of te beperken naar welke video’s je kids mogen kijken
  3. heeft hij wifi?

Vooral die laatste is nog eentje om op te letten. Lang niet alle tablets kunnen dit, zelf tegenwoordig nog niet. Maar in de auto wil je een wifi hotspot instellen zodat ze kunnen kijken, en ben je bij iemand anders thuis dan wil je ze ook op het wifi netwerk kunnen laten kijken.

Ik heb zelf voor mijn zoon de Denver TAQ kindertablet. Hij is ietsje duurder maar een hele goede keuze en hij kan er al lang mee vooruit. Vooral ook de batterijduur sprak me aan. Je kunt hem hier kopen bij Bol.com

 

computer screen showing youtube

Bij sommige tablets lijkt het in eerste instantie alsof Youtube niet werkt, maar kun je de app alleen installeren vanaf de ouder account. De app kun je dus wel op de tablet zetten, maar alleen vanaf de ouderaccount. Dit omdat niet alle ouders willen dat Youtube op de tablet komt te staan, en een kind dus niet zomaar de app kan downloaden.

De beperkingen van Youtube zijn erg belangrijk voor kinderen, omdat steeds meer filmpjes geweld bevatten. Probeer maar eens een moderne populaire videoclip te vinden waarin geen naakt of geweld te zien is. Dat is een bijzonder lastige opgave.

Als je een filmpje aan het kijken bent, word je altijd doorverwezen naar andere filmpjes die interessant zouden zijn voor jou, en vaak kan dit doorlinken naar totaal andere content. Bovendien staan op het beginscherm van Youtube altijd populaire video’s, dus krijgt je kind dan al video’s voorgesteld die bijvoorbeeld geweld kunnen bevatten.

Daarom is het belangrijk dat je echt een beperkte versie van Youtube beschikbaar hebt voor je kind.

Wat zijn voorbeelden van goede kinder tablets met Youtube?

We hebben uitgelegd dat het noodzakelijk is dat de kinder tablet gebruik kan maken van wifi, en dat je graag een volwaardige tablet wil met kindvriendelijke instellingen. Maar wat zijn nou goede tablets met Youtube? Welke zouden wij aanraden?

Kurio Tab Advance Telekids
Lange tijd vonden wij de Kurio Telekids Tab 2 de best beschikbare kinder tablet. Er is nu een vernieuwde en verbeterde versie beschikbaar: de Kurio Tab Advance Telekids. Maar kun je hier ook mee op Youtube? De Telekids app staat al op de tablet geïnstalleerd, en je kind kan dus al direct video’s van Telekids kijken, maar kan je Youtube er ook op zetten? Ja, je kunt Youtube installeren op de Kurio Tab Advance Telekids. De tablet is bijzonder veilig voor kinderen, je kunt tot wel 8 verschillende gebruikersprofielen instellen, allemaal met verschillende beperkingen. Zo heeft Kurio een database met miljoenen websites, die dagelijks gecontroleerd en geüpdate worden, om te bepalen welke website met welk gebruikersprofiel bezocht kan worden. De Youtube app kun je installeren als je in de met wachtwoord beveiligde ouder account zit. De Kurio Tab Advance Telekids is dus zeker een aanrader, want hij heeft verschillende gebruikersprofielen met goede kindvriendelijke instellingen, kan gebruik maken van wifi en kan Youtube installeren, maar dan alleen als je op het ouderprofiel zit, dus als je niet wil dat je kind Youtube kijkt, kan je kind het niet zelf installeren. Je kunt je kind met een gerust hart de tablet geven, want je kunt makkelijk zorgen dat alles goed is ingesteld, en je kind geen slechte websites bezoekt of verkeerde filmpjes bekijkt.

Waiky Power Tab
De Waiky Power Tab is een meer budgetvriendelijke kinder tablet, de kosten liggen wat lager dan bij de Kurio Tab Advance Telekids. De tablet wordt geleverd met wel 50 vooraf geïnstalleerde apps, spelletjes en leerzame apps, er zitten dus zeker wel apps tussen waar je kind wat aan heeft. Het ontwerp van de tablet is bovendien behoorlijk stevig, dus makkelijk vast te houden voor je kind, en de tablet kan wel tegen een stootje. Bovendien kun je precies instellen wat er allemaal beschikbaar moet zijn voor je kind, dus je kunt het goed controleren. De tablet kan gebruik maken van wifi, en is aangesloten op de Google Play Store. Je kunt dus zelf ook nog extra apps installeren, waaronder Youtube. Handig is ook dat de batterij krachtig is, je kunt er echt wel een paar uur op spelen voor hij weer opgeladen moet worden.

Point of View
De Point of View is geen tablet die speciaal voor kinderen ontworpen is, maar eigenlijk voor volwassenen. Die misschien een beetje onhandig zijn, want het ontwerp is bijzonder robuust en voorzien van een goede bumper. Je kind zal er dus ook niet zo snel schade aan krijgen, en jij kunt de tablet ook zelf gebruiken. De tablet komt echter niet met vooraf geïnstalleerde app die leuk en leerzaam zijn voor je kind, die zul je zelf moeten installeren. En nog belangrijker: de tablet komt niet met Parental Control. Je zult de tablet dus zelf moeten instellen, met een Parental Control app waar je vaak ook voor moet betalen, wat je kind allemaal kan bezoeken. Dat er geen limieten zijn aan wat de tablet kan bezoeken, betekent natuurlijk dat je gewoon op Youtube kunt, maar het betekent ook dat je veel meer moeite moet doen om in de hand te hebben welke filmpjes je kind bekijkt, en welke website bezocht worden. Dit is een belangrijke overweging om te maken voor je deze tablet aanschaft.

Overmax Edutab
De Overmax Edutab is weer een echte kinder tablet. De tablet heeft dus een goede ouderlijke controle functie, je kunt precies beheren welke website je kind mag bezoeken. De naam van de tablet, Edutab, zegt het al: de tablet is zodanig ingesteld, en komt met vooraf geïnstalleerde apps om je kind aan te moedigen niet zomaar te spelen, maar dat op een leerzame manier te doen. Nog een leuk detail is dat er een camera op de tablet zit, je kunt dus tijdens een zakenreis nog videobellen met je kind. Bovendien worden er handige accessoires bijgeleverd. Bijvoorbeeld een toetsenbord, zo kan je kind ook leren typen. En een speciale steun waarmee de tablet aan de achterkant van de autostoel kan worden gemonteerd, zodat je kind lekker leerzame spelletjes kan spelen op weg naar de vakantiebestemming! Of leuke video’s kan kijken op Youtube natuurlijk, want dat kan je ook installeren op deze kinder tablet.


Nog een handig apparaat is de Kurio Smart 2-in-1 tablet laptop. Het is een volledig functionele laptop, al is het een wat kleiner scherm, en je kunt het toetsenbord loskoppelen van het scherm, zodat je kind met een tablet kan spelen, en geen hele laptop op schoot moet zetten. Kurio heeft bijzonder goede beveiligingsniveaus, bovendien kun je voor jezelf ook een profiel maken waarbij je gewoon overal toegang tot hebt, dus ook Youtube, dus het apparaat is geschikt voor de hele familie. Je kunt alles installeren op de 2-in1 tablet laptop, en zorgen dat niet alles toegankelijk is onder het profiel van je kind, om echt een goede controle te houden op wat je kind allemaal ziet en doet. Het is ideaal om deze tablet laptop bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie, als je niet te veel bagage mee wilt nemen, omdat het een apparaat is dat geschikt is voor de hele familie, je hoeft dus niet allemaal een eigen tablet of laptop mee te nemen. Al kan het natuurlijk ook voor ruzie zorgen als iedereen er tegelijkertijd gebruik van wil maken.

Conclusie

Hoewel veel kinder tablets nog geen toegang hebben tot internet, of niet zomaar alle apps kunnen installeren, zijn er al genoeg goede opties beschikbaar waar je Youtube op kunt installeren en nog steeds goed ouderlijk toezicht hebt.

Niet alleen ziet een kindertablet er veel leuker uit voor je kind, hij is ook nog eens veel veiliger dan een gewone tablet. Youtube is sterk beperkt en de beschikbare video’s zijn gefilterd. Je kind kan dus nog steeds vrolijke kinderfilmpjes zien, evenals leerzame en nuttige filmpjes, maar geen filmpjes vol geweld en andere ongepaste beelden en geluiden. Het is makkelijk een kindertablet in huis te halen, kijk bijvoorbeeld voor mogelijkheden bij bol.com.

 

Leave a Reply