Het leukste dinosaurus speelgoed | 5 prehistorisch goede keuzes

Het komt vaak voor dat kinderen een bepaalde passie hebben voor een specifiek dier, object of soms zelfs een bepaalde cultuur. Kinderen met bijvoorbeeld een passie voor dinosaurussen kunnen zo tientallen soorten uit hun hoofd noemen en weten precies wat ze aten en wanneer ze leefden en vervolgens uitstierven.

Het leukste speelgoed om deze dino interesse te stimuleren die ik heb gezien is deze speelset van Playmobil. Een basiskamp inclusief T-rex (plus een beetje nostalgie van mijn eigen Playmobil tijd).

Intense interesses

De uitgebreide kennis die sommige kinderen hebben over een bepaald onderwerp is gebaseerd op een psychologisch fenomeen met de naam “intense interesses”. Dit houdt in: een zeer sterke motivatie voor een specifiek onderwerp. Zo’n intense interesse wordt over het algemeen door een derde van de kinderen tussen 2 en 6 jaar oud ontwikkeld.

Deze interesse kan op een gegeven moment verdwijnen, maar in andere gevallen dragen kinderen deze interesse mee voor een groot deel van hun leven. Het maakt niet uit wat het doel van die interesse is. Wat belangrijker is, is de moeite die kinderen in deze interesse stoppen en de passie die ze ervaren.

Goed voor de intellectuele ontwikkeling

Uit onderzoek is gebleken dat intense interesses zeer gunstig zijn voor de intellectuele ontwikkeling van kinderen. Het zorgt er in de eerste instantie natuurlijk voor dat kinderen meer kennis hebben over een bepaald onderwerp. Ook wordt door zo’n intense interesse het doorzettingsvermogen verbeterd en wordt aandacht beter ontwikkeld.

Daarnaast verbetert het de vaardigheden met betrekking tot complex denken en ook de verwerking van informatie. Bovendien is er bewijs dat taalvaardigheden aanzienlijk worden verbeterd en is dit een indicator voor goed begrip.

Intense interesse voor dinosaurussen

Heb jij een zoon of dochtertje dat gek is van dinosaurussen? Een neefje of nichtje dat helemaal in de ban van deze oeroude wezens is? Dan ben je vast vaak op zoek naar nieuw speelgoed om de kennis van jouw kind te blijven uitbreiden.

Dat kan erg goed in de vorm van films, boeken of speelgoed van of met dinosaurussen. Wij hebben diverse soorten speelgoed bekeken met dinosaurussen als thema en hebben de vijf leukste uitgekozen. Deze kun je vinden in de tabel hieronder. Ook zullen wij verder in het artikel wat uitgebreider ingaan op onze top twee.

Wat maakt dit dinosaurus speelgoed nou zo leuk en waarmee zou je het kunnen combineren voor nog meer dinosaurus speelplezier?

Ons favoriete dinosaurus speelgoed

Het speelgoed met dinosaurussen als hoofdthema dat wij het allerleukst vinden voor kinderen is het PLAYMOBIL Basiskamp van de avonturiers met T-Rex.

Met dit pakket van PLAYMOBIL krijg je een heleboel mooie accessoires, enkele zelfs met magische functies. Je bouwt een kamp voor de drie avonturiers die dinosaurussen opsporen met het doel deze dieren te onderzoeken.

Bij het pakket krijg je een grote dinosaurus en de drie vrienden in de vorm van mini-figuurtjes. Een zeer gedetailleerd pakket voor een kind dat interesse heeft in deze prachtige uitgestorven dieren.

Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

Ons tweede favoriete dinosaurus-speelgoed is de Tyrannosaurus Rex van het merk Schleich. Een uiterst simpel stuk speelgoed, maar wel eentje die volgens ons niet mag ontbreken in de dinosaurus collectie van de liefhebber.

De Tyrannosaurus Rex is een van de bekendste en meest gevreesde type dinosaurus. De T-Rex is zeer natuurgetrouw ontworpen, zowel qua design als qua kleuren. Een mooi stuk speelgoed tegen een aantrekkelijke prijs, dat leuk is voor iedere dinosaurus fan.

Het beste dinosaurus speelgoed op een rijtje

In de volgende tabel geven we een overzicht van het dinosaurus speelgoed dat onze top 5 heeft gehaald en daarnaast goede reviews hebben ontvangen van klanten.

Naam productInhoud / SpecificatiesAfbeelding
PLAYMOBIL Basiskamp van de avonturiers met T-RexBouw een basiskamp met uitkijktoren en een werkend valhek voor de drie mini-figuurtjes die op onderzoek uit gaan naar dinosaurussen. Het pakket komt met veel mooie accessoires met magische functies.
(bekijk meer afbeeldingen)
Tyrannosaurus RexSpeel met deze grote Tyrannosaurus Rex. Dit is een van de meest indrukwekkende dinosaurussen die er bestond. Hij heeft tanden van 20 cm, en hij kon groeien tot wel 14 meter. Deze replica is zeer realistisch.
(bekijk meer afbeeldingen)
PLAYMOBIL Offroad buggy met dinovangnetBij dit pakket krijg je een Offroad buggy met een dierenvangnet die je kan lanceren als er een dinosaurus in zicht is. Daarnaast krijg je er een dinosaurus (Triceratops) figuur bij, een kooi om de dinosaurus in op te sluiten en een stroper die op dinosaurussen jaagt.
(bekijk meer afbeeldingen)
LEGO Creator Machtige DinosaurussenBouw je eigen T-rex met donkergroene en beige details en feloranje ogen voor een spannend effect. Omdat dit een 3-in-1 bouwset is kun je het model ombouwen tot twee andere dinosaurussen, namelijk de Triceratops en de Pterodactylus. De set komt met 174 onderdelen om de drie dinosaurussen te bouwen.
(bekijk meer afbeeldingen)
LEGO Jurassic World Ontsnapping van StygimolochBouw het laboratorium waar dinosaurussen worden getest. Het pakket komt met twee minifiguren in de vorm van Dr. Wu en een bewaker en een minifiguur van een Stygimoloch (dinosaurus). Het pakket bevat diverse leuke elementen om rollenspel te stimuleren. De set bevat 222 onderdelen.
(bekijk meer afbeeldingen)

Onze top twee verdient volgens ons een uitgebreide uitleg en toelichting.

Onze nummer 1 – PLAYMOBIL Basiskamp van de avonturiers met T-Rex

Wat maakt onze nummer één, de PLAYMOBIL Basiskamp van de avonturiers met T-Rex nu onze ultieme favoriet?

Het verhaal achter dit pakket gaat over drie avonturiers: Emma, Nick en Will en hun hondje Sammy. Deze drie vrienden hebben een missie, namelijk het onderzoeken van dinosaurussen. Tijdens hun zoektocht komen ze levende dinosaurussen tegen.

Je bouwt het basiskamp van de vrienden waar ze overnachten en waar ze de nodige accessoires opslaan om hun missie te voltooien. Deze accessoires omvatten onder andere een laserwapen, een uitkijktoren om de dieren in de gaten te houden en een werkend valhek wanneer er een dinosaurus gevangen moet worden.

De avonturiers en hondje Sammy in de vorm van mini-figuurtjes maken het mogelijk om verschillende zelfbedachte situaties na te spelen. Wat dit pakket verder zo aantrekkelijk maakt zijn de magische effecten van diverse accessoires.

De schatkaart bijvoorbeeld is warmte-gevoelig. Als je met je vingers over de kaart wrijft, wordt er een landkaart zichtbaar. Daarnaast zijn de kristallen, de planten en het reageerbuisje waar experimenten mee worden uitgevoerd ontworpen van UV-actief materiaal. Als je er dus op schijnt met de zaklamp die bij dit pakket inclusief zit (batterij niet inbegrepen), geven ze in het donker nog een tijdje licht.

Het laserwapen heeft een LED-licht (waar ook batterijen voor nodig zijn die niet meegeleverd worden). Verder is de T-Rex flexibel ontworpen, waardoor de poten en de kop kunnen bewegen en de onderkaak open kan. Dit pakket biedt eindeloos veel speelplezier, en dat tegen een aantrekkelijke prijs. Het bouwpakket is geschikt voor kinderen met een leeftijd tussen de 4 en 10 jaar.

Bekijk het basiskamp hier bij bol.com

Leuk te combineren met nog meer dinosaurus PLAYMOBIL

Een pakket dat fantastisch combineert met het zojuist besproken pakket is de PLAYMOBIL Luchtkussenboot met dinokooi. Het verhaal bouwt voort op de plot van PLAYMOBIL Basiskamp van de avonturiers met T-Rex.

In dit geval staat schurk Quinn centraal, die jaagt op dinosaurussen. Met de bouwbare boot inclusief dinokooi gaat deze schurk op onderzoek uit om zoveel mogelijk dinosaurussen te vangen.

Het mooie aan de boot is dat deze daadwerkelijk drijft in water en een achteraandrijving heeft. De set komt inclusief twee mini-figuurtjes in de vorm van schurk Quinn en zijn bemanningslid en twee dinosaurussen. Ook komt de boot met diverse accessoires die het makkelijker maken voor de schurk om zijn missie te voltooien.

Het pakket bestaat uit 67 onderdelen om mee te bouwen en is geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Een ander pakket dat mooi aansluit op de vorige twee is de PLAYMOBIL Motorcrosser met Raptor. Dit pakket is wat minder uitgebreid, maar voor een goedkope prijs kun je met dit pakket wel extra speelplezier creëren voor de dinosaurus-liefhebber.

Het pakket bestaat uit 18 deeltjes, een mini-figuur in de vorm van een motorcrosser en een dinosaurus (Raptor).

De motorcrosser vliegt over het zand met zijn motor op de vlucht voor de gevaarlijke Raptor. Hij heeft een zwaard bij zich in het geval hij zichzelf moet verdedigen.

Ook dit pakket is voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar. Beleef spannende avonturen met het dinosaurus speelgoed van PLAYMOBIL en combineer diverse speelgoedpakketten voor de ultieme dinosaurus ervaring!

PLAYMOBIL richt zich erop om fantasie te stimuleren en kinderen creatief te laten nadenken en spelen. Op deze manier ontwikkelen kinderen zich sneller en beter. Door middel van het interessante speelgoed van PLAYMOBIL dat vaak komt inclusief mini-figuurtjes kunnen kinderen zich helemaal uitleven in rollenspellen en zelfbedachte situaties. Kinderen gaan zo op in hun eigen wereld en zullen een tijd lang zoet zijn tijdens het spelen en bouwen.

Onze nummer 2 – Tyrannosaurus Rex

Onze favoriete nummer twee is de Tyrannosaurus Rex. Een ontzettend mooie replica van de Tyrannosaurus Rex dinosaurus, die met zekerheid in de smaak zal vallen bij kinderen die een zekere affiniteit hebben met dinosaurussen.

Het ontwerp van de T-Rex en de kleuren maken het een ontzettend realistisch figuur. De T-Rex is de dinosaurus die de meeste kinderen wel kennen. Dit type dinosaurus is een vleeseter en tweevoetig. Hij is gemiddeld zo’n 12 meter lang, 5,5 meter hoog en kan wel 6,5 ton wegen!

De kop van dit indrukwekkende dier heeft een breedte van 120 centimeter, en de tanden zijn 18 centimeter lang. De T-Rex leefde in het Krijt-tijdperk in de bossen van Noord-Amerika, toendra’s, op het strand en ook in naaldwouden.

Wij zijn fan van deze fantastische replica van de Tyrannosaurus Rex en vinden ook dat de prijs dit speelgoed 100% de moeite waard maakt! Het speelgoed is van het Duitse merk Schleich, dat zich richt op het ontwerp van gedetailleerde figuren voor kinderen om mee te spelen.

Het merk bevat in zijn assortiment werkelijk alle dieren, allemaal met een levensecht karakter. Ook voertuigen en beroemde gebouwen worden door dit merk ontworpen, om mee te spelen maar ook voor volwassenen ter decoratie van het huis.

Check prijzen en beschikbaarheid van deze T-Rex hier

Mooi aan te vullen met nog meer Schleich dinosaurussen

Heeft jouw zoontje of dochter al veel gespeeld met de T-Rex en ben je op zoek naar speelgoed met hetzelfde thema dat ook in de smaak zal vallen?

Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor de Schleich Brachiosaurus en de Schleich Triceratops. Schleich heeft een zeer uitgebreid assortiment met diverse soorten dinosaurussen. Op deze manier kan jouw kind de dinosaurus speelgoedcollectie langzaamaan uitbreiden, alsook zijn kennis.

De Brachiosaurus is nog groter dan de T-Rex, werd minstens 23 meter lang en woog zo’n 80 ton. De lange nek met de kleine kop zijn de meest opvallende kenmerken van deze dinosaurus.

De voorpoten van de Brachiosaurus waren lang en in combinatie met de langwerpige nek konden ze gemakkelijk naalden van de bomen eten.

De Brachiosaurus was een echte planteneter. De Brachiosaurus leefde in het late Jura en bewoog zich voort op vier poten. Deze dinosaurus moest ontzettend veel eten om energie te winnen voor de groei van zijn grote lichaam en om te bewegen. Er wordt beweerd dat hij zo’n 1500 kilo aan voedsel per dag at, wat meer is dan een olifant (!).

De Triceratops was de kleinste van de drie en zo ongeveer 9 meter lang met een gewicht van 5,5 ton. Hij leefde in het huidige Noord-Amerika, in landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Alaska. Deze dinosaurus was een viervoeter en te herkennen aan de kraag en de drie hoorns.

De Triceratops was net zoals de Braciosaurus een planteneter en was erg zorgvuldig in het kiezen van zijn eten. Ze aten eigenlijk altijd dezelfde planten, die vaak groot waren met een enorm harde structuur. Deze dinosaurus lijkt een beetje op een neushoorn. De Triceratops’ grootste vijand was de Tyrannosaurus.

Ontwikkeling van leerstrategieën

Wat dit allemaal nog interessanter maakt is dat volgens het onderzoek de manier waarop kinderen dinosaurussen of andere interesses bestuderen, de strategie onthult die ze over hun levensjaren zullen gebruiken wanneer ze geconfronteerd worden met nieuwe situaties en problemen.

Intense interesses bereiden kleine kinderen dus voor op hun verdere leven. Door de intense interesses zullen kinderen leren hun standpunt aan te passen wanneer dat nodig is, het vinden van relaties tussen zaken en autonoom in staat zijn om hun leerproces te sturen op basis van hun motivaties.

Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

Intense interesses laten kinderen dieper nadenken en kritisch denken ontwikkelen. Het motiveert kinderen om informatie te zoeken en een passie voor kennis te ontwikkelen.

Intense interesses stimuleren

Omdat deze interesses zo belangrijk zijn is het van groot belang dat ouders die motivatie stimuleren en voeden. Ouders moeten er dus aan bijdragen dat een kind ook wanneer het huiswerk begint te krijgen genoeg tijd blijft besteden aan de passie. En om eventueel de relatie te vinden tussen die passie en vakken die hij op school krijgt.

Een hele hoop kinderen hebben dit ook met racebanen: bekijk onze top beoordeelde racebanen in dit artikel