Educatief speelgoed voor kinderen

Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen zich ooit hebben vermaakt zonder tablets en smartphones. Toch was het nog niet zo lang geleden, dat tollen, hoepels en knikkers het straatbeeld sierden.

Spelen is dan ook ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Zowel educatieve apps op een tablet, als het bouwen van een Kapla toren, kunnen kinderen fundamentele vaardigheden bijbrengen.

Welke vaardigheden zijn dit? En wat verstaan we nou precies onder educatief speelgoed?

We hebben deze post ook als video:

Lees ook verder voor al onze tips en het beste speelgoed wat je per levensfase kunt kiezen.

Wat is educatief speelgoed?

Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, is het aan het leren en ontdekken. Spelen is hierbij een belangrijk aspect; hierdoor leert het kind verschillende vaardigheden.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat leren door te spelen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Educatief speelgoed is speelgoed dat is ontworpen om de ontwikkeling te stimuleren. Het speelgoed is vaak gericht op de leeftijd en leefwereld van het kind

Het is dan ook belangrijk om het educatieve speelgoed te kiezen, dat past bij het ontwikkelingsstadium waarin jouw zoon of dochter zich bevindt.

Educatief speelgoed

Naast het stimuleren van de vaardigheden en het intellect van kinderen, bieden educatieve games natuurlijk vooral heel veel vermaak.

 

Vaardigheden

Educatief speelgoed is de ideale manier het kind al spelenderwijs vaardigheden bij te brengen.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het speelgoed helpen bij de ontwikkeling van de volgende vaardigheden:

 • Creatief denken
 • Cognitieve vaardigheden
 • Taalvaardigheden
 • Motorische vaardigheden
 • Sociaal-emotionele vaardigheden

Vaardigheden om te leren

Hieronder gaan we daar nader op in:

 • Creatief denken: De ontwikkeling van het creatief denkvermogen van kinderen leert ze om ‘buiten het kader’ te denken. Ze vormen zo nieuwe ideeën voor bestaande problemen; een vaardigheid waar ze hun leven lang profijt van hebben. Fantasie is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van het creatieve spel van het kind. Een rollenspel kan tevens helpen om de taalvaardigheid te stimuleren, maar daarover later meer.
 • Cognitieve vaardigheden: De cognitieve ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De vaardigheden hebben vooral te maken met het verstand. Spellen die hierop gericht zijn, stimuleren het geheugen en zorgen ervoor dat het kind leert om probleemoplossend te denken. Ook het herkennen van vormen en kleuren speelt hierbij een rol. Educatief speelgoed dat de cognitieve vaardigheid stimuleert, is bedoeld om kinderen uit te dagen. Naast puzzels of leuke ‘brain games’, blijkt uit onderzoek dat ook videogames een positief effect hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen.
 • Taalvaardigheden: Educatief speelgoed kan een enorme bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van kinderen. Taal leer je namelijk voornamelijk door het in de praktijk te oefenen. Waar vroeger gedacht werd dat deze ontwikkeling vanzelf zou gaan, blijkt de omgeving hier een grote invloed op te hebben. Zo heb je als ouder genoeg mogelijkheden waarop je de taalvaardigheid van jouw kind kan stimuleren. Leerzaam speelgoed is zelfs nuttig voor de taalontwikkeling van de allerkleinsten. Deze ontwikkeling begint namelijk vanaf het moment dat het kind mensen hoort praten. Naast het voorlezen van verhalen, kan ook speelgoed met muziek deze vaardigheid bij jonge kinderen stimuleren.
 • Motorische vaardigheden: De motoriek van een baby ontwikkelt zich met grote snelheid. Zowel de fijne als de grove motoriek kunnen door leerzame games gestimuleerd worden. Educatief speelgoed voor de fijne motoriek is onder andere gericht op het ontwikkelen van een goede oog-handcoördinatie. Bij grove motoriek wordt juist het hele lichaam gebruikt. Ook deze vaardigheid kan door middel van een leuk én leerzaam spel geoefend worden. Omdat de motoriek zich blijft ontwikkelen, is het belangrijk educatieve spellen te kiezen die aansluiten bij het individuele kind.
 • Sociaal-emotionele vaardigheden: De ontwikkeling van sociale vaardigheden zorgt ervoor dat kinderen op een positieve manier met zowel zichzelf als anderen leren omgaan. De vaardigheden zijn dan ook van groot belang. Naast dat ze hierdoor leren omgaan met hun eigen emoties, helpen ze de kinderen bij het leggen van sociale contacten. Educatieve games waarbij je moet samenwerken, hebben vaak ook een positieve invloed op de sociaal-emotionele vaardigheden van het kind. Ook het zelfvertrouwen kan hierdoor een boost krijgen. Hoewel baby’s zich misschien nog niet helemaal kunnen inleven in anderen, leren ze al een paar weken na de geboorte hoe ze contact moeten maken met mensen. Als ouder heb je dan ook een grote rol in de sociale ontwikkeling van je kind. Educatieve spellen kunnen hier zeker bij helpen.

 

Een geweldig boek om ook te lezen is deze van Bernard Lievegoed over de ontwikkelingsfasen van het kind.

Soorten speelgoed

Educatief speelgoed kan kinderen op verschillende gebieden stimuleren. Er is een enorm aanbod aan leerzaam speelgoed, dat op te delen valt in een aantal verschillende categorieën.

De categorieën zijn vaak gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van een bepaalde vaardigheid. We hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.

meest gebruikte educatieve speelgoedsoorten

 1. Bouw- en constructiespeelgoed: Er zijn ontzettend veel varianten aan educatief bouw- en constructiespeelgoed. Waar de allerkleinste simpelweg blokken kunnen stapelen, kunnen de wat oudere kinderen aan de slag met de welbekende LEGO, K’NEX of Kapla sets. Ook speelzand en knikkerbanen worden tot deze categorie educatief speelgoed gerekend. Bouwspeelgoed helpt kinderen om creatief te denken, het vergroot het ruimtelijk inzicht en helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Een knikkerbaan helpt kinderen daarnaast om de oorzaak-gevolgrelatie te begrijpen. Zo leren ze op jonge leeftijd al dat elke actie een bepaalde reactie veroorzaakt.
 2. Puzzels: Puzzels zijn ideaal voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Tevens stimuleert puzzelen ook de fijne motoriek. Dit speelgoed komt in zoveel soorten en maten, dat er genoeg mogelijkheden zijn voor elk niveau. Zo zijn er houten puzzels met knoppen, waardoor kinderen het vastpakken en voelen kunnen leren. Een puzzel alfabet kan daarnaast bijdragen aan de taalvaardigheid. Voor de oudere kinderen zijn bijvoorbeeld leg- of schuifpuzzels een goede keuze om hun probleemoplossende vaardigheden te stimuleren.
 3. Creatief speelgoed: Educatief speelgoed dat inspeelt op de creativiteit en fantasie van het kind, kan ervoor zorgen dat het kind zich beter kan uitdrukken. Mede daardoor heeft creatief speelgoed vaak een positief effect op kinderen met autisme of een leerachterstand. Ook de fijne motoriek wordt ontwikkeld, doordat kinderen leren omgaan met verf, scharen, kleurpotloden en stiften. Naast de motorische vaardigheden wordt ook de ruimtelijke oriëntatie vergroot. Bij het knutselen wordt er dan ook vaak gewerkt met verschillende vormen en afmetingen. Ook enkele eerdergenoemde educatieve bouwspellen kunnen gezien worden als creatief speelgoed. Klei en speelzand zijn goede voorbeelden van leerzaam speelgoed, dat zowel de creativiteit stimuleert, als helpt bij de ruimtelijke en motorische ontwikkeling.
 4. Wetenschap en techniek: Door speelgoed te combineren met de wetenschap, maken kinderen op een leuke manier kennis met de wereld. Wetenschappelijk en technisch educatief speelgoed stimuleert naast de motoriek ook het ruimtelijk inzicht. De categorie bevat echter een enorme variatie aan thema’s. Door het uitvoeren van experimenten kunnen kinderen leren over magneten, licht en zwaartekracht. Denk aan het bouwen van een microscoop, het maken van slijm of het uitgraven van een mammoet. Ook is er een verscheidenheid aan educatief speelgoed waardoor kinderen van alles leren over het menselijk lichaam. Het welbekende spel, Dokter Bibber, is hier een goed voorbeeld van. Al spelenderwijs leert het kind over de menselijke anatomie, terwijl ook de sociale vaardigheden worden gestimuleerd.
 5. Educatieve gadgets: Technologie neemt een steeds grotere plek in, in ons dagelijks leven. Naast dat er in klaslokalen regelmatig met smartboards en tablets wordt gewerkt, is er ook steeds meer speelgoed te vinden dat hierop inspeelt. Voor de allerkleinste zijn er bijvoorbeeld namaak tablets of laptops, waarmee motorische vaardigheden geoefend kunnen worden. Zo kunnen ze vanaf jongs af aan al proeven aan de digitale wereld.

Kijken we naar de educatieve gadgets voor de wat oudere kinderen, dan zien we dat het aanbod enorm is. De gadgets zorgen ervoor dat het kind op interactieve wijze verschillende vaardigheden kan oefenen.

Zo kunnen ze zelf robots bouwen en deze koppelen aan een app op een tablet of smartphone. Dit stimuleert niet alleen het creatief denken, maar ook de motorische én cognitieve vaardigheden.

Deze technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met coderen en programmeren.

Ook zijn er tegenwoordig veel applicaties die kinderen helpen bij het trainen van vaardigheden. Deze educatieve apps zijn naast leerzaam, vooral erg leuk.

Ook is het eenvoudig een app te kiezen die aansluit bij het niveau van het kind. Zo zijn er interactieve verhalen voor peuters en kan een kind uit groep 3 werken aan de taalontwikkeling via de apps van Juf Jannie.

Voor de oudere kinderen zijn er applicaties om breuken te oefenen, zoals de app Squeebles. Ook zijn er educatieve apps waarop kinderen spelenderwijs kennis maken met programmeren, zoals de videogame Lightbot.

Genoeg redenen dus, om kinderen af en toe op de tablet te laten spelen.

Educatief speelgoed onderverdeeld per leeftijd

Baby’s (0 tot 1 jaar)

Omdat kinderen in de eerste twee levensjaren ontzettend veel leren, is spelen van groot belang. Baby’s willen graag de wereld om zich heen begrijpen.

Ze spelen veelal door dingen vast te pakken of in hun mond te stoppen. Ook houden ze van speelgoed met felle kleuren en verschillende texturen.

Ze ontwikkelen zich ontzettend snel. Met het juiste educatieve speelgoed kun je als ouder inspelen op de ontwikkeling van het kind tijdens de verschillende fasen.

Leerzaam speelgoed prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van het kind. Voor het ontwikkelen van alle vaardigheden, is het echter belangrijk dat dit speelgoed goed aansluit op de leeftijd van de baby.

Doe je dit niet, dan kan het kind stappen in het leerproces overslaan, met de nodige gevolgen.

Leerzaam speelgoed kan helpen om kinderen een goede basis te geven. Hier heeft hij/zij de rest van zijn/haar leven profijt van. De vraag is nu alleen: wat is het perfecte educatieve speelgoed voor baby’s?

Baby van 4 tot 6 maanden

Fisher-Price – Muzikale Klik-Klak Sleutels: Als een baby ongeveer drie maanden oud is, leert hij/zij langzaamaan om dingen vast te pakken.

De Klik-Klak Sleutels van Fisher-Price zijn het perfecte speelgoed om de fijne motoriek te oefenen.

De drie verschillende sleutels zitten vast aan een dunne ring, die het kind makkelijk vast kan houden. Ook kunnen ze het speelgoed veilig in hun mond stoppen.

Daarnaast zijn de sleutels fel van kleur en bestaan ze uit verschillende vormen; genoeg om de zintuigen te stimuleren.

Verschillende knopjes en vrolijke geluiden zorgen voor een interactieve speelervaring.

Tenslotte kan ook een begin worden gemaakt aan het rollenspel. Dit educatieve speelgoed zorgt dus voor voldoende stimulering op verschillende gebieden.

Bekijk hier de foto’s (bij Bol.com)

Baby van 6 tot 7 maanden

VTech – Baby Knuffel & Leer: In de eerste drie maanden komt een baby nog niet echt aan spelen toe. Vanaf vier maanden leert het kind echter om voorwerpen vast te pakken.

Langzaamaan wordt de fijne motoriek ontwikkeld. Met de zachte speelbal van VTech worden verschillende vaardigheden gestimuleerd en dat maakt dit een ideaal speelgoed voor kindjes van ongeveer zes maanden.

De bal heeft felle kleuren en verschillende texturen; iets waar baby’s gek op zijn. VTech is een merk dat perfect inspeelt op de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen.

Het educatieve speelgoed bevat dan ook meer dan 50 liedjes, geluiden en melodieën. Dit stimuleert de taalvaardigheid van het jonge kind.

Ook is de bal voorzien van afbeeldingen van dieren en cijfers, wat ook de cognitieve ontwikkeling ten goede komt. Ze maken op deze manier al een beetje kennis met de wereld.

De verschillende texturen helpen bij het oefenen van de fijne motoriek. Wanneer het kind iets groter is, kan tevens de grove motoriek met de bal van VTech gestimuleerd worden.

De bal kan dan gebruikt worden om het gooien of schoppen te oefenen.

Vtech heeft verschillende knuffel & leer modellen zoals deze knuffelberen en brandweerauto’s.

Baby van 8 tot 9 maanden

Sophie de Giraf – Speel & leer blokken: Hoewel een kind pas echt blokken op elkaar leert stapelen vanaf 15 maanden, zijn de Speel & leer blokken van Sophie de Giraf juist geschikt voor de kleintjes.

Het duurzame merk maakt gebruik van natuurlijke materialen, waardoor jij je kind er met een gerust hart mee kunt laten spelen.

Deze zachte blokken bevatten verschillende geluiden en texturen. Van krakend papier tot een fluitende vogel; er valt genoeg te ontdekken.

De fijne motoriek wordt gestimuleerd en ook de zintuigen worden door de plaatjes en kleuren geprikkeld.

Ook kan er met de vier blokken een puzzel worden gevormd. Dit kan dan weer helpen bij het trainen van de cognitieve vaardigheden.

Check de laatste prijs van de speel & leer blokken hier, of bekijk het hele assortiment van Sophie de Giraf

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Baby van 10 maanden tot 1 jaar

Goula – Zee Labyrint: De fijne motoriek ontwikkelt zich en het wordt steeds makkelijker voor de inmiddels tien maanden oude baby om dingen vast te pakken.

Het houten labyrint van Goula is dan ook een mooi educatief én duurzaam speelgoed voor de wat oudere baby. Het is een behendigheidsspel waarbij het kind altijd de winnaar is.

De houten visjes zijn eenvoudig vast te pakken en kunnen over de metaaldraad worden bewogen. Daarnaast is de onderkant magnetisch en heeft het spel ook twee stapelblokken die eveneens magneten bevatten.

Dit geeft het kind weer nieuwe mogelijkheden om met zijn/haar handen de wereld te ontdekken.

Het Zee Labyrint van Goula vind je hier.

Dreumes (1 tot 2 jaar)

Wanneer het kind 1 jaar is geworden, wordt het officieel een dreumes genoemd. Het heeft zich in slechts een jaar tijd enorm ontwikkeld.

Zo kan een dreumes kruipen en in enkele gevallen zelfs al lopen. Ook de fijne motoriek van de nieuwsgierige ontdekkingsreiziger is flink vooruitgegaan.

Hij/Zij leert dan ook de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen. Daarnaast maakt ook de spraakvaardigheid tussen het 1e en 2e jaar grote sprongen.

Ook als ze nog geen woorden kunnen zeggen, weet een dreumes vaak al wel met gebaren te communiceren.

Educatief speelgoed dat aansluit bij de belevingswereld van een dreumes, kan helpen bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden.

Omdat het kind de wereld aan het ontdekken is, is een rammelaar allang niet interessant meer.

Om de dreumes wat uitdaging te geven, kun je kiezen voor speelgoed dat de fijne motoriek stimuleert, zoals heel eenvoudige puzzels of een kralenspiraal.

Daarnaast is speelgoed waarmee het kind muziek kan maken een goede keus voor de ontwikkeling van creatieve vaardigheden.

Kind van 18 maanden

Goki – Noppenpuzzel Voertuigen met Geluid: Goki is een speelgoedmerk dat leerzaam speelgoed ontwikkelt van goede kwaliteit. Ook deze puzzel van hout maakt die belofte waar.

Het educatieve houten speelgoed is daarnaast ook nog eens duurzaam. Deze puzzel van Goki is zeer geschikt voor de onderzoekende dreumesen.

De noppen op de puzzelstukjes stimuleren de fijne motoriek, terwijl de puzzel zelf het kind de uitdaging geeft die het nodig heeft. Door het stukje op de juiste plek te leggen, krijgt de dreumes het geluid te horen dat bij het voertuig past.

De noppenpuzzel kun je hier vinden

Fisher-Price – Laugh & Learn Spelenderwijs Leren Theeservies: Dreumesen leren om het gedrag om zich heen na te bootsen.

Ook hun spraakvaardigheid is zich aan het ontwikkelen, waardoor rollenspellen steeds belangrijker voor ze worden.

De thee set van Fisher-Price geeft de dreumes dan ook de mogelijkheid om spelenderwijs kennis te maken met het verbeeldingsspel.

Naast de fijne motoriek, wordt ook de taalontwikkeling gestimuleerd door de liedjes en geluiden. De oorzaak-gevolgrelatie wordt duidelijk door het geluid dat uit de theepot komt, wanneer ze hiermee schenken.

Ook kan er geoefend worden met cijfers en vormen, wat de cognitieve vaardigheden ten goede komt.

Check de laatste prijs en beschikbaarheid hier

 

Peuter (2 tot 4 jaar)

Bij een peuter gaat de motorische ontwikkeling nog steeds snel vooruit. Het kind maakt echter niet meer de grote stappen die hij/zij als baby gemaakt heeft.

Een kind van 2 tot 4 jaar werkt vooral de bewegingen die het geleerd heeft verder uit. Zo kan de loopfiets langzaamaan ingeruild worden voor een fiets met zijwieltjes.

Op cognitief gebied maken peuters een grote ontwikkeling door. Omdat dit hand-in-hand gaat met de taalvaardigheid, kan het kind de opgedane kennis steeds beter onder woorden brengen.

Ook het herkennen van kleuren is een cognitieve vaardigheid, die een peuter onder de knie gaat krijgen. Naast de kleuren, leren ze ook wiskundige vormen herkennen en worden ze steeds meer bekend met de oorzaak-gevolgrelatie.

Waar de baby en dreumes voorheen vooral in de ‘ik wereld’ leefde, gaat een peuter leren om rekening te houden met anderen.

Het herkennen van gevoelens in zowel zichzelf als in anderen, is een belangrijke sociaal-emotionele ontwikkeling. Er is genoeg educatief speelgoed dat deze vaardigheid bij peuters kan stimuleren.

Door hun grote fantasie kan een rollenspel ze vaak leren hun gevoelens te uiten.

Kind van 2 jaar

Little Tikes – Piraten Zand/Water Tafel: De peuter heeft een grote motorische ontwikkeling doorgemaakt. Nu het kind kan staan en zelf kan lopen, gaat het pas echt op onderzoek uit.

Geleidelijk wordt in de ‘ik wereld’ ruimte gemaakt voor andere kinderen. Speelgoed dat perfect aansluit op de behoeftes van de jonge peuter, is de educatieve speeltafel van Little Tikes.

Dit merk ontwikkelt al sinds 1970 leerzaam speelgoed voor kinderen.

De Piraten Zand/Water Tafel biedt meer dan slechts waterplezier. Kinderen maken kennis met wetenschap en techniek. Ze leren de werking van verschillende mechanismen kennen en raken bekend met de gevolgen van hun acties.

Het samenspelen met andere kinderen bereidt ze tevens voor op de aankomende kleutertijd. Dit komt de sociaal-emotionele vaardigheden dan ook zeker ten goede.

Ook de motoriek wordt gestimuleerd door de grote hoeveelheid aan onderdelen dat de tafel bevat; zoals het anker dat uitgerold kan worden.

Het speelgoed is daarnaast gemaakt van duurzaam kunststof en kan dus een behoorlijke tijd meegaan.

Gelukkig maar, want ook de wat oudere kinderen blijken nog graag met deze speeltafel te willen spelen.

Little Tikes heeft zand/ watertafels in deze verschillende formaten zodat ze ook in jouw tuin passen.

Kind van 3 jaar

Electro – Wonderpen Nijntje: Als een peuter 3 jaar is wordt er een begin gemaakt met schrijven, tekenen en knutselen. Het kind wordt steeds zelfstandiger en leert dingen beter te begrijpen.

Dit is ook een goede periode om spelletjes te introduceren, zoals memory of domino.

Om in te spelen op al deze vaardigheden, is Wonderpen Nijntje van Electro het perfecte educatieve spel. Bij dit elektronische spel moeten de juiste dingen bij elkaar worden gezocht.

Door middel met een zogeheten wonderpen, kunnen de kleine kinderen kennismaken met verschillende thema’s.

Naast dat de penhantering zeker van pas komt bij de fijne motoriek, is dit een veelzijdig spel waardoor verschillende vaardigheden geoefend worden.

Zo leren ze over techniek, voorwerpen uit het dagelijks leven én wordt ook de taalvaardigheid gestimuleerd. Dit spel sluit perfect aan bij de ontwikkelingsstadia van een peuter.

Het leggen van verbanden en het leren om bepaalde plaatjes te onthouden zorgen er ook voor dat cognitieve functies getraind worden.

Bekijk ook deze klantbeoordelingen bij bol.com

 

Kleuters (4 tot 6 jaar)

Een kleuter gaat weer een heel nieuwe fase in. Wanneer het kind 4 jaar is geworden gaat het naar school. Binnen korte tijd komt er ontzettend veel op hem/haar af.

Vooral de sociale vaardigheden zullen op de proef worden gesteld. Zo moeten ze op hun beurt wachten, dingen delen en leren samen te spelen met andere kinderen.

Dit is ook de periode waarin er een heleboel ‘waarom’ vragen gesteld zullen worden. De interesse in de wereld om zich heen, kan zeker gestimuleerd worden door het juiste educatieve speelgoed.

Ook leren ze een heleboel nieuwe begrippen en maken ze een begin met het schrijven en lezen van letters. Zowel de cognitieve als taalvaardigheden zullen zich dan ook flink ontwikkelen.

Dit is ook een goede leeftijd om het kind kennis te laten maken met educatieve gadgets. Leerzame apps maken een kleuter op een leuke manier bekend met de digitale wereld. Ook interactieve verhalen helpen bij zowel de ontwikkeling van sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden als de taalontwikkeling.

Kind van 4 jaar

Playlab – Kleurentorentjes: Vanaf het moment dat het kind in groep 1 komt, zal er veel gaan veranderen. Voor het eerst moet de kleuter leren om op zijn/haar beurt te wachten en om dingen te delen met anderen. Samen spelen heeft vaak een positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de jonge kleuter.

Kleurentorentjes is een spel dat veel vaders en moeders in hun kindertijd ook gespeeld hebben. Het leert kinderen om kleuren te herkennen, samen te spelen en helpt ze een begin te maken met het rekenen. Verschillende vaardigheden worden hier dus mee getraind. Vooral het sociale contact met andere kinderen is voor een vierjarige kleuter belangrijk. Dit geeft hun een goede basis voor de rest van hun basisschooltijd. Dit duurzame educatieve spel is naast leerzaam, vooral heel erg leuk.

Bekijk hier het volledige aanbod van Playlab

Kind van 5 jaar

Jumbo – Ik leer Lezen: De spellen van Jumbo zijn te herkennen aan het rode olifantje op de doos. De welbekende speelgoedfabrikant speelt goed in op de leeftijd en niveaus van kinderen. Zo hebben ze de serie ‘Ik leer’ ontwikkeld. Deze serie bestaat uit educatieve spellen voor verschillende groepen. De leerzame games sluiten dan ook aan op de vaardigheden die er, bijvoorbeeld, in de kleuterklas worden geoefend. De kinderen die in groep 2 van de kleuterklas zitten, kunnen met het leuke Ik leer Lezen spel alvast worden voorbereid op groep 3. Het spel bestaat uit een koffer vol letters, waarmee de kinderen verschillende woorden kunnen maken. De woorden hebben niet meer dan 5 letters, waardoor dit educatieve spelletje perfect aansluit op de taalvaardigheid van een kind uit groep 2. De verschillende niveaus zorgen ervoor dat er voor elk kind voldoende uitdaging in zit.

Bekijk deze en ander educatieve Jumbo producten bij bol.com

 

Schoolkind (6 tot 8 jaar)

De grootste cognitieve ontwikkeling maakt het kind door wanneer het tussen de 6 en 8 jaar oud is.
Naast taal, lezen en rekenen, leert een schoolkind ook langzaamaan logisch na te denken. De kijk op de wereld verandert dan ook aanzienlijk in deze leeftijdsgroep. Wanneer ze beginnen met lezen, wordt het mogelijk voor het kind om zelfstandig korte verhalen te lezen. Dit biedt ook voor educatief speelgoed veel mogelijkheden.

Ook de sociale vaardigheden maken een groei door. Kinderen van groep 3 tot 5 maken vrienden, hebben speelafspraken en gaan misschien zelfs bij elkaar logeren. Samen spelen wordt steeds belangrijker en gaat het kind ook steeds makkelijker af. Hoewel ze het vaak nog steeds lastig vinden om een spelletje te verliezen.

Wanneer de kinderen naar groep 3 gaan, zijn ze vaak 6 of 7 jaar oud. Dit is ook het moment waarop de eigenwaarde van het kind zich ontwikkelt. Om een competent gevoel te krijgen is de waardering van de omgeving belangrijk. Ook hier kan op ingespeeld worden door leerzame games, die eventueel samen gespeeld kunnen worden en ook zeker een goede keuze om gezamenlijk aan je kinderen te geven met bijvoorbeeld de kerst. Educatieve apps, waarbij kinderen steeds een nieuw level bereiken, kunnen zeker helpen bij het stimuleren van het zelfbeeld.

Tussen de 6 en 8 jaar, wordt de oorzaak-gevolgrelatie voor het kind steeds duidelijker. Ze leren dan ook verbanden leggen, wat ze geïnteresseerd maakt in experimenten. Dit is dan ook een goede periode voor educatief wetenschapspeelgoed.

Kind van 6 jaar

Korbo – Techniek Tandwielen 122-delig: De manier waarop een kind denkt begint in groep 3 te veranderen. Een zesjarig kind leert langzaamaan logisch na te denken. Ze zien in wat gevolgen zijn van bepaalde acties. Dit maakt ze nieuwsgierig. Educatief speelgoed waarmee ze kunnen experimenteren sluit dan ook aan op de behoefte van het schoolkind.

De educatieve techniek set van Korbo, maakt het mogelijk om constructies in elkaar te zetten. Met de 122 onderdelen kunnen verschillende bouwwerken in beweging worden gezet. Wanneer de tandwielen niet bewegen, dan is het aan het kind om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Een goede manier om de cognitieve vaardigheden en creativiteit te stimuleren. Ook bevordert het spelen met technisch educatief speelgoed het ruimtelijk inzicht. De ontwikkeling van het logisch denken zorgt ervoor dat het kind zelfstandig werkende constructies kan verzinnen en in elkaar kan zetten.

Bekijk de afbeeldingen hier

Kind van 7 jaar

Ozobot – Bit 2.0 – Educatieve Smart Robot: De Ozobot maakt kinderen al spelenderwijs bekend met de wereld van het programmeren. In ons digitale tijdperk is dit een vaardigheid die ze ook later veel voordelen op kan leveren. De Ozobot kan ingesteld worden op verschillende niveaus, maar is zeker geschikt voor een kind uit groep 3 of 4. De robot leert het schoolkind basis programmeertaal en voert commando’s uit door middel van kleuren en lijnen. Veel vaardigheden worden hiermee op de proef gesteld. Het spelen met de Ozobot vraagt creativiteit, een goede motoriek en cognitieve vaardigheden. Om dit educatieve speelgoed nog interactiever te maken, kan de Ozobot tevens gekoppeld worden aan tablets of smartphones. Er zijn veel uitbreidingsmogelijkheden en het innovatieve apparaatje wordt dan ook gebruikt op diverse scholen.

Bekijk Ozobot en de accessoires hier bij Wehkamp

Kind van 8 jaar

Ravensburger – ScienceX® Smartscope: Educatief speelgoed dat zeker de aandacht zal trekken van menig achtjarige, is de Smartscope van Ravensburger. Kinderen uit groep 4 of 5, kunnen namelijk al heel goed dingen waarnemen en onderzoeken. Hun interesse in experimenten maakt de betrokkenheid bij dit speelgoed alleen maar groter. De Smartscope maakt het mogelijk om de natuur van dichtbij te bekijken. Door bijvoorbeeld een insect onder de microscoop te leggen, kan een kind op de camerafunctie van een telefoon of tablet het uitvergrote beest bekijken. Met de draaiknoppen van de Smartscope, kan het beeld worden scherp gesteld. Als ze het perfecte plaatje hebben gevonden, kunnen ze dit eenvoudig bewaren op hun telefoon. Door het gebruik van de educatieve Smartscope wordt de onderzoekende geest van het 8-jarig kind zeker gestimuleerd. Op een vermakelijke manier maken ze kennis met biologie en scheikunde en beter nog: ze moeten hiervoor lekker naar buiten!

Er zijn 16 klantbeoordelingen op bol.com om te lezen

Ook is het leuk om onze post te lezen over Lego Cars, auto’s en Lego is nog altijd zeer educatief voor kinderen.

Nawoord

Kinderen ontwikkelen zich vanaf het moment dat ze geboren worden. Om deze ontwikkeling te stimuleren, is spelen van groot belang. Hierdoor wordt het kind namelijk aangezet om te leren.

Educatief speelgoed biedt kinderen de mogelijkheid om al spelenderwijs verschillende vaardigheden te oefenen.

Zo worden de creativiteit, fantasie en probleemoplossende kwaliteiten gestimuleerd. Van interactieve knuffels tot speelgoed tafels; er is voor elke beginnende ontdekkingsreiziger wel een educatieve game te vinden.

Het aanbod aan leerzaam speelgoed is dan ook enorm. Dit maakt het voor ouders belangrijk om speelgoed te kiezen dat aansluit op de leeftijd en het niveau van het kind.

Zo kunnen kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen en krijgen ze vaardigheden onder de knie, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Lees ook: plezier met deze educatieve programmeerbare robots voor kinderen

Leave a Reply