Alles over hoverboards

Je automatisch voortbewegen op een ‘zwevende’ plank met twee wielen; het lijkt wel een sciencefictionfilm. Toch zijn er genoeg mensen die zich tegenwoordig verplaatsen met behulp van een zogeheten hoverboard.

Vooral onder jongeren zijn de motorische skateboards enorm populair.

Toch is het besturen van het apparaat niet zonder risico. Het blijft dan ook de vraag wat nou precies de aantrekkingskracht is van dit bijzondere vervoersmiddel.

Hoe werken deze zelf-balancerende scooters? Hoe kun je het apparaat besturen? En welk hoverboard is nou het allerbeste?

 

Hier een roundup van de beste hoverboards:

 

 

Hoverboard Korte beoordeling Klantbeoordelingen
SwheelS Goede prijs/ kwaliteit verhouding. Uitstekende accu en moederbord zonder te duur te zijn. Lees de klantreviews
Oxboard Een van de duurdere merken, maar niet voor niets wordt de naam Oxboard  vaak als synoniem gebruikt voor een hoverboard. Het is een van de beste die je kunt kopen. Lees de klantreviews
Denver DBO-6520 Goedkoop maar betrouwbare hoverboard van onder de 180 euro. Niet zo’n goede batterij en kan slechts 15 km per uur, maar een fijne keuze voor kinderen. Lees de klantreviews
Superhoverboard Met 189 euro is het niet de allergoedkoopste, maar de batterij gaat dan wel weer wat langer mee aangezien er een stevige LG-batterij in zit. Een mooie middenmoot in de hoverboards. Lees de klantreviews
Lucas Electronics Hoverboard Een wat pittiger prijskaartje, maar je krijgt wel veel voor de prijs. Een goede batterij, een TaoTao moederbord en 8 inch wielen. De leuke toevoeging is een bluetooth speaker als je daarvan houdt is dit een top keuze. Lees de klantreviews

 

 

Het beste hoverboard

De perfecte mini segway wordt dichterbij huis geproduceerd dan je denkt.

Het hoverboard dat namelijk al een aantal jaar als beste uit de test komt, is ontwikkeld door een startup in Amsterdam. De jonge ondernemers van WeFutureCompany ontwikkelen gadgets van een hoge kwaliteit, waar de SwheelS hoverboards het bewijs van zijn.

Bij bol.com hebben ze veel SwheelS hoverboards en accessoires.

 

SwheelS hoverboard

Wat het SwheelS hoverboard tot een van de beste self balancing boards maakt, is de prijs-kwaliteitverhouding.

Met een Samsung accu en een moederbord van het betrouwbare merk TaoTao, weet je zeker dat dit smart balance board wel even meegaat.

Zo niet, dan biedt SwheelS twee jaar garantie op alle fabrieksonderdelen. Zo zeker zijn ze van de kwaliteit van deze gadget. Ook in service blinken de jonge ondernemers van dit merk uit.

Het Nederlandse merk voldoet daarnaast aan de gewenste eisen en veiligheidscertificaten, waardoor jij je kind met een gerust hart dit hoverboard cadeau kunt doen.

SwheelS hoverboards zijn echter niet alleen geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Ook volwassenen kunnen met dit self balancing board rijden.

De boards kunnen namelijk een gewicht tot 120 kg aan. Ook hebben ze een beginner-functie, die het voor de ongeoefende bestuurder een stuk makkelijker maakt om het rijden onder de knie te krijgen.

Het SwheelS hoverboard is beschikbaar in vier verschillende matte kleuren en is uitgerust met blauwe ledverlichting. Het segboard is te koop op de website van SwheelS zelf, voor €259,95.

Tevens heb je met dit smart balance board ook uitbreidingsmogelijkheden. Het hoverboard kan namelijk omgetoverd worden tot een hoverkart.

De karts van SwheelS bevatten een frame, een zitgedeelte en stuurhendels waarmee je handmatig het apparaat kunt besturen.

Ook de hoverkarts zijn te koop in de eerdergenoemde winkels, voor slechts €69,95.

 

 

OXBOARD PRO Hoverboard

Een hoverboard dat een goede tweede plek inneemt, is eveneens afkomstig van een Nederlands bedrijf.

Het balance board van het merk Oxboard is geschikt voor de gebruikers met een groter budget, die de luxe uitstraling van dit apparaat wel kunnen waarderen.

Het board ziet er dan ook futuristisch uit. De prijs van €379,- (check de laatste prijs) wordt vooral bepaald door de stevigheid van dit Oxboard.

Vooral de enorme wielen, van maar liefst 9 inch, springen in het oog. Ze zijn dan ook een stuk groter dan de banden van het gemiddelde hoverboard.

De populariteit van het merk blijkt wel uit het feit dat Oxboard steeds vaker als soortnaam wordt gebruikt. Het board is tevens geschikt voor zowel jong als oud. Zelfs dappere opa’s en oma’s kunnen een ritje op het Oxboard wagen.

De aanbevolen leeftijd is namelijk tussen de 9 en 100 jaar. Met eveneens een Samsung batterij en een TaoTao moederbord, heb je met de OXBOARD PRO een kwaliteitsproduct in handen.

De accu gaat daarnaast ook lang mee; volledig opgeladen kan je er tot wel 20 km mee rijden. Het Oxboard is extra veilig getest en de rubberen randen zorgen ervoor dat het board wel tegen een stootje kan.

Het apparaat wordt geleverd met een afstandsbediening, waarmee je het hoverboard eenvoudig aan en uit kunt zetten. Ook kun je hiermee de sportstand activeren. Dit zorgt ervoor dat het board sneller op bewegingen reageert.

 

 

Andere hoverboards

Je budget is natuurlijk een punt van aandacht bij het aanschaffen van een hoverboard. We hebben voor elk budget nog een aantal boards voor je op een rijtje gezet.

Hoverboard voor onder de 180 euro

 • Denver DBO-6520 Hoverboard (€149,-, check de laatste prijs hier): Denver is een betrouwbaar merk wanneer het om hoverboards gaat. Dit apparaat is dan ook een uitstekende keuze binnen de lagere prijsklasse. Met een maximaal gewicht van 80 kg en een topsnelheid van 15 km/h, lijkt Denver zich vooral te richten op de jeugd. Ook de keuze tussen vier verschillende kleuren maakt het een perfect cadeau voor kinderen. Het board is echter niet geschikt voor personen onder de 20 kg. Voor de balans is het belangrijk dat er genoeg gewicht op de pedalen (en de gyroscopen) drukt. Het board valt onder andere in de lagere prijscategorie, vanwege het ontbreken van een Samsung batterij. Ook heeft dit hoverboard een relatief lange oplaadtijd vergeleken met de boards van SwheelS en Oxboard. Het Denver DBO-6520 Hoverboard is zowel online verkrijgbaar, als in speelgoedwinkels zoals Intertoys.
 • Ergenic Hoverboard – 6,5 ” (€159,-, bekijk hier de klant-reviews): Een andere relatief goedkope optie is het Ergenic Hoverboard met 6,5 inch wielen. De ingebouwde motoren van 350 watt, zorgen dat dit board genoeg power heeft om snel op snelheid te komen. Net zoals het balance board van Denver, kun je ook met dit apparaat snelheden tot 15 km/h bereiken. Het is echter ook mogelijk om als volwassenen op dit hoverboard te rijden; het draaggewicht is namelijk 120 kg. De oplaadbare Li-ion batterij is getest en veilig bevonden door TÜV. Het board wijkt qua maten echter iets af van veel andere hoverboards, waardoor het lastiger is vervangende, passende onderdelen aan te schaffen. Zo zijn de zwarte en witte hoverboards van Ergenic een halve centimeter korter, dan het airboard van Denver. Ook enkele andere fabrieksonderdelen zijn replica’s van kwaliteitsmerken, zoals Samsung en TaoTao. Dit verklaart waarom het Ergenic Hoverboard in een lagere prijsklasse valt.

Hoverboard voor onder de 300 euro

 • Superhoverboard Hoverboard (€189,-, check klantbeoordelingen hier): De mini segway van het exclusieve merk Superhoverboard valt in dezelfde prijscategorie als het hoverboard van SwheelS. Dit balancing board wordt echter niet aangevoerd door een Samsung batterij, maar door een LG 4.4A accu. Naast Samsung is dit één van de betere accu’s voor een hoverboard. Wanneer je een uniek exemplaar wil is een self balancing board van dit merk een goede optie; ze worden namelijk slechts in kleine oplage geleverd. Ook dit apparaat kan aangesloten worden op een hoverkart. Het board is echter ongeschikt voor kleinere kinderen. Als gebruikers te licht zijn, komt er niet genoeg druk op de rubberpads, waardoor het apparaat kan gaan haperen.

Hoverboard voor 300 euro en meer

 • Lucas Electronics Hoverboard 8″ inch (€299,95, check de laatste prijs): Een goed hoverboard is heel wat waard. Vooral wanneer hij is uitgerust met 8 inch wielen, een goede accu en een TaoTao moederbord. Vooral de krachtige motoren van het board van Lucas Electronics worden door veel gebruikers gewaardeerd. Naast de uitvoeringen in verschillende kleuren, bevat dit hoverboard iets wat bij eerdergenoemde boards ontbreekt: een bluetooth speaker. Door deze gadget met je smartphone te verbinden, komt er muziek uit de ingebouwde speakers. Tegelijkertijd zal de ledverlichting aan de bovenkant van het hoverboard van kleur veranderen. Ook wanneer je deze technische hoogstandjes niet belangrijk vindt, is het hoverboard van Lucas Electronics een stabiel apparaat dat lang meegaat.

Geschiedenis van hoverboards

De term hoverboard werd populair door de cultfilm Back to the future II, waarin de hoofdpersoon op een zwevend skateboard door de lucht racet.

De tweewielige boards van nu raken echter gewoon de grond, ondanks dat hun naam afgeleid is van het Engelse woord voor zweven (to hover).

In 2012 werd het eerste hoverboard uitgevonden, door Shane Chen. De uitvinder heeft er echter weinig aan verdiend, want in China werden er al snel varianten gemaakt die een stuk goedkoper waren.

Het hoverboard werd pas echt populair toen ook beroemdheden ermee gespot werden.

 

Wat is een hoverboard?

Een hoverboard is, als het ware, een zelf balancerend skateboard, dat door motoren wordt aangedreven. De wielen zitten bij een hoverboard echter aan de zijkant, waardoor je vooruit voortbeweegt.

Door een bepaalde kant op te leunen kun je zowel de richting als de snelheid van het board bepalen. Omdat ook een stuur ontbreekt is je evenwicht van groot belang.

Het vervoersmiddel wordt dan ook wel een zelf balancerende scooter genoemd. Daarnaast staat deze ultieme gadget voor jongeren ook bekend als mini segway, airboard of oxboard. Het is een ander electronisch hulpmiddel waar de kinderen nu eens een keer mee buiten komen, in plaats van de hele dag binnen op de console of een kindertablet.

 

Hoe werkt het apparaat?

Bij een hoverboard is het jouw lichaam dat het apparaat bestuurt. De plek waar je voeten staan en de druk die jij op het board uitoefent, bepalen je snelheid en welke kant je op gaat.

Maar, hoe werkt een hoverboard nou precies?

 

Onderdelen

Het board bestaat uit verschillende onderdelen.

 • Infrarood sensoren: Aan de bovenkant van het hoverboard zitten twee drukplaten. De drukplaten communiceren met de wielen door middel van infrarood sensoren. De plaatsing van je voeten bepaalt de beweging van de wielen.
 • Motor: De wielen van het hoverboard bevatten meteen ook de motoren waarmee het apparaat wordt aangedreven. Daarnaast zijn ook de kantel- en snelheidssensoren in de wielen ingebouwd. De sensoren meten het aantal rotaties per minuut. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de gyroscopen.
 • Gyroscoop: Een gyroscoop kun je simpelweg zien als een soort tol. Een hoverboard bevat twee gyroscopen die, door de druk van jouw voeten op het apparaat, de rotatie en snelheid kunnen bepalen. Ook registreren de gyroscoopsensoren hoe ver jij naar voren of achteren leunt.  Ze zijn belangrijk voor de stabiliteit van het hoverboard. De gegevens die door de gyroscoop worden ontvangen, worden vervolgens doorgestuurd naar het moederbord.
 • Moederbord: De informatie over de snelheid en rotatie wordt verwerkt door een soort microprocessor. Dit is een belangrijk onderdeel van het hoverboard. Aan de hand van de gegevens die het moederbord verwerkt, worden de wielen aangestuurd.  TaoTao is het nummer één merk dat de originele printplaten en sensoren ontwikkelt voor de hoverboards. Het moederbord heeft ook zicht op het energieverbruik en zend een signaal uit wanneer de accu (bijna) leeg is.
 • Accu: De accu van een hoverboard zorgt ervoor dat het apparaat in beweging blijft. Er zijn verschillende soorten accu’s, die vaak invloed hebben op de duur van de rit. Het is een onderdeel waar je zeker niet op moet bezuinigen. Er zijn de afgelopen jaren namelijk een aantal goedkope Li-ion batterijen in brand gevlogen.

 

Op- en afstappen

De meeste ongelukken gebeuren bij het op- en afstappen. De twee voetpedalen bewegen namelijk onafhankelijk van elkaar.

Het is dan ook belangrijk om deze techniek eerst onder de knie te krijgen, voordat je met het hoverboard gaat rijden. Je kunt het opstappen oefenen door je bijvoorbeeld vast te houden aan een stoel of tegen een muur aan te leunen.

Wanneer je jouw voet op een van de rubberpads plaatst, kan het apparaat al meteen reageren. Zet je jouw rechtervoet op het pedaal, dan kun je het best zo snel mogelijk je andere voet op de linkerpad plaatsen.

Daarnaast kan het helpen je voeten zo dicht mogelijk tegen de wielen aan te zetten. Hoe wijder jij je voeten plaatst, hoe makkelijker het is om stabiel te blijven staan op het board.

Het maakt niet uit vanaf welke kant je op het board stapt, de motoren werken namelijk beide kanten op. Wanneer je jouw voeten recht neerzet, zullen de sensoren het infrarood licht niet blokkeren, waardoor de wielen stil blijven staan.

Wil jij stoppen met rijden, dan is het dus belangrijk om helemaal recht te gaan staan. Ook het afstappen vergt enige oefening.

 

Het hoverboard in beweging

Nu we een aantal belangrijke onderdelen van het hoverboard hebben uitgelicht, kunnen we kijken naar de manier waarop het apparaat werkt.

Onder de drukplaten van het hoverboard zitten schakelaars; zowel aan de voor- als achterkant. Wanneer de schakelaars worden ingedrukt, wordt er een soort ‘wand’ geplaatst tussen de sensoren en het infrarode licht.

De sensoren ontvangen dan geen licht meer en geven deze informatie door aan het moederbord.

Op het moment dat je met beide voeten rechtop op het balancing board staat, gebeurt er niets. De schakelaars worden niet ingedrukt.

Zodra je naar voren of achteren leunt, wordt het licht geblokkeerd. Het moederbord ontvangt een signaal van de sensoren, waardoor de wielen in beweging worden gezet.

De schakelaars staan dus indirect in verbinding met de wielen. Activeer je de schakelaar linksvoor, dan zal het linker wiel voorwaarts gaan draaien, je gaat dan rechtsaf.

Aan de hand van sensoren kunnen de gyroscopen meten hoe ver je naar voren of achteren leunt. Wanneer je ver voorover leunt, moeten de wielen sneller draaien om te zorgen dat jij je evenwicht behoudt.

Je snelheid wordt dus onder andere bepaald door je gewicht en hoever je naar voren of achteren leunt.

 

Veiligheid

De mini segways zijn ontzettend populair bij kinderen en jongeren. Ze worden dan ook vaak enthousiast ontvangen als verjaardags-, kerst- of sinterklaascadeau.

Voordat het kind echter zijn/haar eerste ritje maakt op het hoverboard, is het belangrijk bewust te zijn van de regels omtrent het rijden van dit board.

Hoe zorg je ervoor dat een ritje met het airboard, zo veilig mogelijk gebeurt?

Voor veilig gebruik van een hoverboard, is het belangrijk dat je de volgende dingen in acht neemt:

 • Neem de tijd om te leren
 • Zorg voor voldoende bescherming
 • Koop je hoverboard bij een betrouwbare leverancier

 

Neem de tijd!

Als we verschillende YouTube filmpjes mogen geloven, is het gebruik van een hoverboard een behoorlijke uitdaging.

Vooral volwassenen die denken dat ze zonder oefening op het apparaat kunnen gaan staan, zijn het onderwerp van menig ‘blooper reel’.

Voordat je echt met het hoverboard gaat rijden, is het belangrijk om goed te oefenen. Het kan even duren voordat je jouw evenwicht hebt gevonden.

Zoals eerder genoemd kan het een behoorlijke uitdaging zijn om het opstappen en afstappen onder de knie te krijgen.

In Nederland is het verboden met een hoverboard de openbare weg op te gaan. Omdat het apparaat een motor bevat, zou het gezien kunnen worden als ‘gemotoriseerde tweewieler’.

Het hoverboard bevat echter geen stuur of zitplaats, waardoor het niet in de categorie ‘goedgekeurde voertuigen’ valt. Het verticale skateboard mag dan ook alleen gebruikt worden in huis of op privéterrein.

 

Bescherming

In 2016 liepen zo’n 1.300 hoverboard-gebruikers letsel op. De ongelukken gebeurden vooral wanneer ze voor de eerste keer gebruik maakten van het motorische skateboard.

Er wordt dan ook aangeraden om zowel pols- als elleboogbescherming te dragen. Ook een helm is geen overbodige luxe.

In veel gevallen kan een leverancier van hoverboards je helpen bij het adviseren van de juiste bescherming.

 

Kies de juiste winkel

Er zijn enorm veel winkels waar je een hoverboard kunt kopen. Om er zeker van te zijn dat je met voldoende kennis dit balancerende board gaat gebruiken, is het verstandig om advies in te winnen.

De winkels die verstand van zaken hebben, weten welke risico’s er zitten aan het rijden met een hoverboard. Daarnaast kunnen ze tips geven over wat het juiste apparaat is voor jou (of je kind).

Met een hoverboard van een betrouwbaar merk is de kans klein dat de batterij ooit in brand vliegt; zoals het geval was bij de goedkope Li-ion accu’s uit China.

 

Verzekering

De kans op schade is altijd aanwezig, wanneer jij of je kind dit ‘zwevende skateboard’ bestuurt. Toch ben je in veel gevallen niet verzekerd tegen de veroorzaakte schade.

Dit komt omdat een hoverboard niet gezien wordt als speelgoed en tevens afgekeurd is als motorvoertuig. Het valt dus niet in een categorie, waardoor je in de meeste gevallen geen recht hebt op een aansprakelijkheidsverzekering.

 

Kenmerken hoverboard

Wanneer je een hoverboard aan wil schaffen, voor jezelf of als cadeautje voor iemand anders, zal je snel ontdekken dat er ontzettend veel verschillende boards zijn.

De verscheidene modellen en merken hebben ieder hun eigen kenmerken. Het is dan ook belangrijk om de eigenschappen van deze zelf balancerende scooters in acht te nemen, alvorens je de aankoop doet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoverboard?

 • Grootte: De ideale breedte en lengte van een hoverboard, zijn afhankelijk van de manier waarop jij comfortabel staat. De balancing boards die specifiek gericht zijn op kinderen, zijn dan ook vaak wat kleiner. Ook de maximale snelheid en het gewicht dat deze gadget aankan, zullen bij het geval van een kindermodel lager uitvallen.
 • Gewicht: Een licht hoverboard is makkelijk te dragen en rijdt vaak soepel. Het gewicht van het apparaat wordt bepaald door de hardware. Vooral de soort accu beïnvloedt het totale gewicht. Ook het gewicht van de bestuurder is van invloed op de uiteindelijke keuze. Er zijn kinderboards die een maximale belasting van 60 kg aankunnen; dit maakt ze dus niet geschikt voor de meeste volwassenen. Daarnaast is ook het minimale gewicht van belang, vanwege de druk die de pedalen nodig hebben om het hoverboard soepel te laten bewegen.
 • Frame: Een goede zelf balancerende scooter moet tegen een stootje kunnen. Goedkopere modellen lopen vaak sneller beschadigingen op. Ook de rubberen stootstrips laten eenvoudig los. Een hoverboard van goede kwaliteit mag dan iets prijziger zijn, maar hij gaat ook zeker langer mee.
 • Wielen: Het aantal watt per wiel bepaalt de kracht van de wielen; een hoger aantal watt komt ook het rijgemak ten goede. Om goed op snelheid te komen, is het belangrijk een hoverboard aan te schaffen met wielen van minimaal 350 watt. De grootte van de wielen wordt aangegeven in het aantal inches; van normale wielen van 6,5 inch, tot grotere wielen van 8 inch. Een inch staat gelijk aan 2,54 cm.
 • Maximale snelheid: Het merk hoverboard bepaalt ook hoe snel je ermee kunt gaan. Gemiddeld bereik je met een self balancing wheel een snelheid tussen de 6 en 20 kilometer per uur. Ook je gewicht en de weg waar je op rijdt hebben invloed op de snelheid.
 • Hellingshoek: De hellingshoek geeft aan met welk gemak het apparaat een heuvel kan oprijden. Bij veel hoverboards is de hellingshoek tussen de 20 en 30 graden.
 • Accu: Een goedkope (replica) accu komt met de nodige risico’s. In het verleden is gebleken dat de lithium-ion batterijen die in China werden geproduceerd, nogal eens in brand vlogen. Een goede reden dus om te investeren in een accu van bijvoorbeeld Samsung of LG. Hoe beter de batterij is, hoe langer ook het moederbord meegaat. Dit systeem wordt namelijk aangevoerd door de stroom die de accu levert.
 • Accuduur: Bij het aanschaffen van een balancing board is het, naast de accu, ook belangrijk om te kijken naar de accuduur. Dit beïnvloedt namelijk hoeveel kilometer je met het apparaat kunt rijden, zonder dat deze opnieuw opgeladen hoeft te worden. Met een hoverboard van SwheelS kun je 15 tot 20 km rijden op een volledig opgeladen accu. De accuduur is onder meer afhankelijk van het gewicht van de bestuurder en de ondergrond waarop wordt gereden.
 • Oplaadtijd: Ook de oplaadtijd is een punt van aandacht. Zo duurt het bij de goedkopere modellen, zoals het Denver DBO-6520 Hoverboard, 4 uur voordat de accu volledig is opgeladen. Zowel het SwheelS hoverboard als de OXBOARD PRO hebben een oplaadtijd van 1 tot 2 uur.
 • Moederbord: Het moederbord is het brein van het hoverboard en daardoor een van de belangrijkste onderdelen. Het beste systeem voor deze voertuigen is het TaoTao moederbord. TaoTao is de originele producent van de systeemborden en levert de beste kwaliteit. Een replica moederbord mag dan een stuk goedkoper zijn, je loopt het risico dat het systeem sneller kapotgaat.

 

 

 

Garantie en prijs

Het is misschien verleidelijk om voor zo min mogelijk geld een hoverboard aan te schaffen; de gadgets kunnen namelijk behoorlijk duur zijn.

Toch is een kwalitatief board de investering zeker waard. De goedkopere motorische skateboards bevatten vaak een replica batterij of een frame dat na een enkel ritje al zichtbare beschadigingen heeft opgelopen.

Voor langdurig en veilig gebruik kun je het beste een betrouwbaar merk hoverboard kiezen, zoals het hoverboard van het Nederlandse SwheelS.

Ook de garantie is een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van dit voertuig.

Van een goede leverancier mag je verwachten dat je minstens één jaar fabrieksgarantie krijgt op de fabrieksonderdelen van jouw hoverboard.

 

Wat te doen bij een defect?

De bovenstaande hoverboards hebben vrijwel allemaal twee jaar fabrieksgarantie. Hier vallen echter niet altijd alle onderdelen onder.

Ook buiten de fabrieksgarantie kan er een defect optreden, bijvoorbeeld na een crash. Gelukkig zijn er methodes waarop jij zelf je hoverboard kunt repareren.

Dit kan je heel wat geld besparen!

 

Kalibreren

Veel problemen bij de besturing van het hoverboard hebben te maken met de gyroscopen. Wanneer ze niet meer goed zijn afgesteld, kan het zijn dat het apparaat naar links draait, terwijl je toch echt rechtdoor wilde gaan.

Gaat het verticale skateboard trillen wanneer je een helling probeert op te rijden? Ook dan kan dit het gevolg zijn van de gyroscopen die uit balans zijn.

Gelukkig is dit eenvoudig te herstellen, door het hoverboard te kalibreren. Het ‘resetten’ kan bij vrijwel elk board op ongeveer dezelfde wijze worden uitgevoerd. Je kunt hiervoor het best de volgende stappen aanhouden:

 1. Zet je hoverboard op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat het apparaat waterpas staat. Dit kun je doen door te kijken of de ledlampen op gelijke hoogte staan of door te zorgen dat de pedalen naadloos op elkaar aansluiten. Als je helemaal zeker wil zijn dat je hoverboard recht op de grond staat, kun je ook een waterpas gebruiken.
 2. Druk op de aan-/uitknop en houd deze minimaal 5 seconden ingedrukt. De plek waar deze powerknop zit, kan verschillen per merk hoverboard.
 3. Als het goed is hoor je nu een piepgeluid en gaan er lampen knipperen. Je kunt nu de powerknop loslaten.
 4. Als de ledlampen niet meer knipperen, kun je het apparaat uitzetten.
 5. Wanneer je het hoverboard herstart, is de kallibratie voltooid.

De gyroscopen zijn als het goed is nu weer hersteld. Kalibratie kan tevens gebruikt worden voor andere systeemfouten.

Het is verstandig het apparaat een paar keer te kalibreren, alvorens je nieuwe onderdelen aanschaft of het opstuurt ter reparatie.

 

Reparatie of vervanging

Heb je jouw balance board meerdere malen gekalibreerd zonder succes? Dan zijn er verschillende opties. Misschien is er een onderdeel dat aan vervanging toe is.

In dat geval kun je ervoor kiezen de mini segway op te sturen ter reparatie. Er zijn verschillende bedrijven die een reparatieservice aanbieden, ook wanneer je het hoverboard niet bij dit bedrijf hebt gekocht.

Daarnaast is het soms mogelijk om zelf een onderdeel te vervangen.

Is je batterij aan vervanging toe of zoek je een nieuwe kap? Deze onderdelen zijn vaak online te vinden, met het nodige reparatieadvies.

Ook de banden van een hoverboard zijn makkelijk te wisselen. Let er in dit geval wel goed op dat je de producten aanschaft die passen bij het model dat je in je bezit hebt.

Je kunt natuurlijk ook zoveel mogelijk schade voorkomen, door bijvoorbeeld het hoverboard te voorzien van rubberen bescherming.

Door deze bumpers loopt het apparaat minder snel beschadigingen op. Ook een beschermhoes van goede kwaliteit kan de nodige krassen voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de wielen regelmatig te controleren en om waterschade zoveel mogelijk tegen te gaan. Het wordt dan ook afgeraden om in de regen te rijden.

 

Ga mee met de technologische ontwikkelingen

De technologische ontwikkelingen lijken sneller te gaan dan ooit. Waar ouderen soms moeite te hebben om de nieuwste rages bij te houden, lijken jongeren er totaal geen problemen mee te hebben.

Waren ze net gewend aan de tablet, komt alweer het volgende technologische hoogstandje de hoek om kijken; het hoverboard. Dit zwevende – maar niet echt – skateboard wordt aangedreven door een motor, waardoor je met een flinke snelheid over de weg kan rijden.

Gelukkig voor menig bezorgde ouder is het gebruik van het hoverboard op openbare wegen inmiddels verboden. Dit beïnvloedt de populariteit van het apparaat echter niet.

Creatief als kinderen zijn, staat YouTube vol met trucs die je zelfs in huis met dit elektrische skateboard kunt doen.

Door de grote populariteit is er tegenwoordig een enorm aanbod aan hoverboards. Van eenvoudige, veilige boards voor jongeren, tot oxboards met ingebouwde bluetooth speakers.

Met de juiste bescherming én oefening, kan bijna iedereen op een veilige manier van deze zelf-balancerende scooters gebruik maken.

Toch zijn er enkele uitzonderingen. Hoewel de kinderen vaak zonder moeite het hoverboard kunnen besturen, zijn het de ouders die regelmatig voor de nodige bloopers zorgen.

Leave a Reply