Bark

5 Hulpmiddelen: volg schermtijd van kids op Android zoals Samsung

Hoe lang zitten mijn kinderen nu wel niet op hun scherm? Een punt waar veel ouders mee zitten is, hoe houd ik dat nou precies bij?

Of dit nu tablet, telefoon of laptop is, je wilt de schermtijd beperken tot een maximum (tenzij ze op een laptop hun schoolproject af zitten te maken, maar zijn ze ooit écht zo braaf?)

In deze post wil ik wat manieren bespreken om de schermtijd van kinderen te volgen, bijvoorbeeld op Android devices van Samsung en andere merken, om zo te weten waar je staat.

Hoe volg ik hoe lang mijn kinderen op hun scherm zitten?

Het gemakkelijkste is om tech met tech te bestrijden. Je kunt de schermtijd van je kids beperken door handige apps in te zetten, en ik heb er hier een aantal uitgewerkt.

Wat is de aanbevolen schermtijd voor kinderen?

De aanbevolen schermtijd voor een kind is gelimiteerd tot een uur per dag, maar hoeveel kinderen zie je niet continu achter zo’n tablet zitten? Tech is geweldig om mee te leren en mee te interacteren, maar het moet wel met mate gebeuren. Gelukkig is Tech ook geweldig in het volgen en registreren van wat er mee wordt gedaan.

Mij wordt wel eens gevraagd of het uitmaakt wat de leeftijd is van het kind, en dat is natuurlijk wel zo. In het algemeen worden de volgende leeftijden onderscheiden als het op de maximale kijkduur aankomt:

 • Maximale schermtijd baby: liever niet, het scherm is erg fel en hij steekt er nog niets van op
 • Maximale schermtijd peuter: max 30 minuten per dag in blokjes van 10 minuten
 • Maximale schermtijd kind 2 jaar: max 30 minuten per dag in blokjes van 10 minuten
 • Maximale schermtijd kind 3 jaar: max 30 minuten per dag, misschien nu tot 15 minuten lang
 • Maximale schermtijd kind 4 jaar: max 45 minuten per dag, ook tot 15 minuten achtereen
 • Maximale schermtijd kind 5 jaar: max 45 minuten per dag, niet meer dan 30 minuten achter elkaar
 • Maximale schermtijd kind 6 jaar: max 1 uur per dag, liefst twee maal 30 minuten
 • Maximale schermtijd kind 7 jaar: max 1 uur per dag
 • Maximale schermtijd kind 8 jaar: max 1,5 uur per dag
 • Maximale schermtijd kind 9 jaar: max 1,5 uur per dag
 • Maximale schermtijd tiener: max 2 uur per dag, vanaf 12 jaar kan dat opgehoogd worden naar 3 uur
Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

5 apps die helpen met het monitoren van schermtijd

Hier zijn 5 apps die je kunnen helpen bij het monitoren van je kind zijn schermtijd.

Moment

Moment helpt ouderlijk toezicht

We kennen allemaal het gevoel iets op Instagram te zien en telkens maar weer het volgende bericht te willen volgen, helemaal opgezogen in de laatste berichten, of te lezen over de laatste Twitter-mania en je dan ineens te realiseren dat het twee uur later is.

De app Moment helpt je om je eigen tijd bij te houden (en limieten in te stellen), maar ook die van je hele gezin met Moment Family. Het registreert dingen zoals hoe vaak je je telefoon hebt opgepakt, welke apps het meest worden gebruikt en natuurlijk hoeveel tijd er op de telefoon of tablet wordt besteed.

Als je wilt terugschalen en je verslaving in wilt perken, óf het gebruik van je kinderen limieteren, kun je tijdslimieten instellen en zelfs apparaten uitschakelen voor specifieke momenten zoals ‘Family Dinner Time’.

De interface is zeer eenvoudig en biedt een snel overzicht van de mobiele gewoonten van jezelf of je gezin. (Opmerking: deze app gebruikt locatieservices om te werken, wat voor sommigen een afknapper kan zijn.)

Goed voor: het bijhouden van het gebruik van je individuele tijd op apparaten of die van je familieleden

Kosten: gratis voor individueel gebruik ($ 3,99 / maand voor Pro-functies); $ 14,99 voor drie maanden met Moment Family

Platform: iOS

unGlue

Unglue kids

unGlue legt meer verantwoordelijkheid bij de kinderen zelf bij het beheren van hun eigen schermtijd. unGlue werkt op smartphones, tablets en computers en stelt je in staat om tijdparameters in te stellen op elk apparaat, internetplanningen en wordt zelfs zo gedetailleerd als hoeveel tijd je toestaat voor sociale media, gaming, video’s, enzovoort.

Ouders kunnen de algemene tijd beperken (bijvoorbeeld twee uur ‘Entertainment Time’ per dag), maar kinderen beslissen vervolgens hoe ze dat willen invullen. Kinderen kunnen ook ongebruikte tijd spenderen en ook speciale klusjes / taken voltooien via de app unGlue Kids om meer tijd te verdienen (als de ouder ervoor kiest om het toe te staan).

De service breidt zich uit via VPN, maar de intermitterende connectiviteit maakt het meer consistent en accuraat wanneer het thuis wordt gebruikt.

Geschikt voor: Jongere kinderen met smartphones

Kosten: gratis als je een netwerkcomputer hebt, anders $ 30 voor een stuk hardware dat verbinding maakt met de router

Platform: iOS

Bosco

Steunend op het idee dat ouders niet elke digitale beweging van hun kinderen in de gaten zouden moeten houden, vertrouwt Bosco op een uniek algoritme dat ‘onregelmatige’ gebeurtenissen op de telefoon van je kind markeert die op iets ongewoons kunnen duiden.

Zaken als veranderingen in slaappatronen, ongebruikelijke sociale media-activiteit, geolocatie die atypische routes identificeert, zijn voorbeelden. En toekomstige updates claimen functies te bieden zoals het detecteren van stemming uit afbeeldingen, video’s en teksten.

Het vertrouwt op deze onregelmatige gedragingen en activiteiten om je te waarschuwen, zonder je toegang te geven tot alle inhoud op hun telefoons en je elke tekst- of statusupdate te laten lezen.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Gratis

Platform: iOS en Android

Bark

Bark


Bark volgt een soortgelijke filosofie als Bosco over het nemen van een meer hands-off benadering van digitale monitoring, maar is veel uitgebreider in wat het bijhoudt. Het omvat alle belangrijke e-mailplatforms; platforms voor sociale media; populaire groep-apps zoals WhatsApp, Kik en GroupMe; en heeft zelfs de mogelijkheid om naaktheid te detecteren op afbeeldingen / video’s die via tekst worden verzonden.

Het is gebaseerd op zeer geavanceerde deep learning-technologie om gesprekken, uitwisselingen, zoekopdrachten en algehele activiteiten op holistische wijze te bekijken en je te wijzen op alles wat verdacht is. Het algoritme kan zelfs een opmerking ‘you suck’ onderscheiden als gebruik als grap over een object of als kwaadaardige uiting richting een ander.

Goed voor: Oudere kinderen op sociale netwerken die meer autonoom zijn

Kosten: $ 9 / maand of $ 99 / jaar (eerste maand gratis) voor onbeperkt aantal apparaten voor kinderen

Platform: iOS en Android

Circle by Disney

Circle by disney

Toen dit in 2015 werd gelanceerd, was Circle een van de eerste gadgets die echt uitgebreide monitoring bood voor alle gadgets in huis. Gericht op iedereen in de familie, biedt Circle een combinatie van functies van alles wat er eerder is genoemd en biedt uitgebreide monitoring, tracking en filtering voor alle leeftijdsgroepen.

De algemene leeftijdscategorieën zijn peuter; Kind; Tiener; en volwassenen, voor ouders die hun eigen (of elkaars schermtijd) willen volgen. Je kunt zeer specifiek worden met besturingselementen door bepaalde websites en apps na een bepaalde tijd in of uit te schakelen (bijvoorbeeld 45 minuten Minecraft).

Er zijn bijna te veel opties die je kunt inschakelen, maar je kunt altijd gewoon kiezen voor meer algemene tijdrichtlijnen zoals twee uur per dag. Circle is een stuk hardware dat verbinding maakt met je router. De kosten zijn $ 99, maar dan zijn er geen abonnementskosten of extra kosten (tenzij je met Circle Go buiten het huis wilt blijven kijken).

Goed voor: Iedereen in de familie als je heel specifiek wilt worden met monitoring

Kosten: $ 99 voor hardware, geen abonnement nodig voor gebruik binnenshuis; er zijn extra kosten van toepassing als je met Circle Go buiten het huis wilt blijven waarnemen

Platform: iOS en Android

Wat doe als niet-tech oplossing om de schermtijd te beperken?

Al die apps zijn natuurlijk heel leuk, en superhandig omdat ze direct geïntegreerd zijn in je device, dus als het device uitschakelt kán je kind gewoonweg niet verder.

Ik vind het zelf echter ook superleuk om gewoon een fysiek object te gebruiken als timer. Ik gebruik vaak mijn nachtlampje met timer en geef ze van te voren aan dat als hij uitgaat, ze moeten stoppen.

Net als dat ze ‘s avonds moeten gaan slapen. Ze snappen het meteen en er is dan vaak geen gezeur. Ik heb deze leuke Dino van Bol.com:

timelampje kan ook gebruikt worden om de schermtijd te beperken

Nog wat slimme tips over het maken van afspraken

Het gebruik van apps kan natuurlijk een handig hulpmiddel zijn. De timer gaat af en de tijd is op! Maar je moet toch ook wel wat afspraken maken over het hoe en waarom met je kind.

Maak daarom samen met je kind de afspraken over de schermtijd. Zo wordt het minder een opgelegd ding maar is het een discussie geweest waar je de beslissing in maakt. Je geeft natuurlijk niet mee aan de wensen om meer en meer te mogen spelen.

Ook wanneer je geen app gebruikt moet je het proberen visueel te maken. Jij als ouder wil misschien wel een offline hulpmiddel hebben, dan schrijven jullie het samen op het bord in een dagschema. Hier kun je dan altijd weer op terug vallen, het bord liegt nooit 🙂

Geen schermtijd vlak voor bedtijd

Het beste is om de prikkels vlak voor bedtijd te beperken. Ik zou dan ook adviseren om geen schermtijd toe te laten voor het slapengaan. Het komt ook met name door het blauwe licht van de schermen die ervoor zorgt dat je minder goed in slaap valt.

Maak een goed avondritme waarbij er tanden worden gepoetst, een nachtkus wordt gegeven en misschien nog eventjes wat lezen. Dat is veel beter dan nog lekker even de laatste candy’s crushen.

Maak van schermtijd zoveel mogelijk leertijd

Probeer meer educatie in te brengen in het gebruik van telefoon, tablet en laptop. Hoe meer je kind ervan kan leren hoe meer ze het apparaat ook gaan zien als bron van informatie, in plaats van bron van entertainment. Er zijn zat apps met een educatieve waarde, en er zijn ook apps en programma’s als die van Squlaof het Klokhuis, Jeugdjournaal of Freek in het wild.

Er zijn bijvoorbeeld ook een hoop educatieve apps die je kinderen kunnen gebruiken.

Conclusie

Waarschijnlijk zullen we nog eventjes moeten wachten totdat de meer geavanceerde apps met taalherkenning ook in het nederlands uitkomen, maar ze zijn al op de juiste weg. Uiteindelijk komt de beslissing over welke service te gebruiken neer op het detailniveau dat je wilt hebben en in hoeverre je hun schermtijd wilt regelen.

Set van infographics over educatief speelgoed

Ontvang deze handige educatieve tips bij onze nieuwsbrief

Benieuwd naar de ontwikkelingen die je kind doormaakt in elke levensfase? Dan is deze set infographics leuk voor jou!

Elk gezin is anders. Wat het belangrijkst is bij het introduceren van technologie bij kinderen en hen de verantwoordelijkheid te geven van een mobiel apparaat, is om die communicatielijnen open te houden, inherent vertrouwen te hebben en ervoor te zorgen dat kinderen de kracht van sociale netwerken begrijpen (zowel voor goed als slecht).

Lees ook: de leukste Android games die je kunt spelen zonder wifi

Leave a Reply